Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Getuigschrift ereburgerschap van Annemiek van Vleuten. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Tot haar grote verrassing is wielrenster Annemiek van Vleuten donderdagavond bij een buitengewone raadsvergadering benoemd tot ereburger van Wageningen.

- Tot haar grote verrassing is wielrenster Annemiek van Vleuten donderdagavond bij een buitengewone raadsvergadering benoemd tot ereburger van Wageningen. Daarmee komt de 40-jarige Wageningse in een illuster rijtje met namen als Prins Bernhard en de Canadese generaal Charles Foulkes, die in Wageningen de onderhandelingen voerde over de Duitse capitulatie.

Van Vleuten is pas de zesde ereburger van Wageningen, maar wel de allereerste vrouw. "Dat werd misschien ook wel eens tijd", zegt Van Vleuten met glunderende ogen. "Het is heel tof en een hele grote eer om tot dat rijtje te horen. Ik ben hier ooit als student komen wonen. Maar waar de meeste studenten weer uitvliegen ben ik mij hier thuis gaan voelen. Wageningen is echt mijn stad en daarom zet ik mij hier bewust maatschappelijk in."

Wagenings kussensloop

"Annemiek is als topsporter in het baan- en wegwielrennen al jarenlang een belangrijke ambassadrice voor onze stad", aldus burgemeester Floor Vermeulen. "Waar ze ook ter wereld komt, ze heeft altijd een kussensloop met de tekst ‘Je wordt wakker in Wageningen.’ Daarnaast heeft ze met haar ontelbare topsportprestaties ontzettend veel mensen aangespoord om te sporten. Bovendien is ze maatschappelijk betrokken door bijvoorbeeld goede doelen te steunen met de veiling van haar trofeeën en wielershirts. We zijn zo trots op haar dat we haar ereburger hebben gemaakt."

Getuigschrift ereburgerschap van Annemiek van Vleuten - Foto: Omroep Gelderland

De liefde voor haar stad gaat ver voor Van Vleuten. Deze week kreeg ze het voor elkaar dat een theatershow van 'In het Wiel' in het Wageningse theater Junusshoff werd gehouden. "Die zou eerst in Zwolle worden georganiseerd en daar was ik voor gevraagd", aldus Van Vleuten. "Ik wilde dat best doen, maar alleen in Wageningen. Dat is door de sterke binding die ik voel met de stad."

Jaloersmakende Palmares

In 2006 werd Van Vleuten lid van toerclub TCW'79 in Wageningen. In 2007 begon zij serieus met fietsen, het begin van een imposante carrière in het baan- en wegwielrennen. Zo werd Van Vleuten in 2021 olympisch kampioen tijdrijden in Tokio. In 2022 was ze de eerste wielrenster die de Grand Slam voor elkaar bokste: zij won de Giro d’Italia, de Tour de France femmes en de Vuelta à España in hetzelfde seizoen. Ook werd ze wereldkampioen op de weg.

Dit jaar is haar allerlaatste seizoen als profwielrenster. "Ik voel aan alles dat het heel mooi is geweest. Het is de beste afsluiting die ik mij kan wensen door in de regenboogtrui mijn laatste koersen te mogen rijden. Met de ervaring die ik heb opgedaan wil ik heel graag de volgende generatie helpen. Vooral in de sportpsychologie of mentale training. Maar misschien ook wel wat tv-werk. De wereld ligt aan mijn voeten en ik heb de afgelopen jaren tegen zoveel dingen nee moeten zeggen. Ik ben heel nieuwsgierig waar het nieuwe hoofdstuk mij gaat brengen."

De andere vijf ereburgers van Wageningen

  • De eerste ereburger was de Canadese generaal Charles Foulkes in 1947. Hij kreeg de onderscheiding als dank van de bevolking aan de geallieerde strijdkrachten.
  • In 1949 werd Theodorus Niemeijer geëerd, omdat hij 62 jaar lang als arts had gewerkt en voor zijn maatschappelijke inzet voor Wageningen.
  • Burgemeester Maarten de Niet werd de derde Ereburger in 1969. Hij was burgemeester tussen 1950 en 1969. Ook zette hij zich in voor de wederopbouw na de oorlog en belangenbehartiging voor de Wageningse gemeenschap.
  • Prins Bernhard werd in 1975 de vierde Ereburger. Via Bernhard werd het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog geëerd.
  • In 2021 werd Geert van Rumund de vijfde Ereburger, vanwege zijn rol als burgervader, voorzitter van het bestuur, belangenbehartiger en portefeuillehouder.

Meer over

Deel dit artikel