Zwemmen in de Rijn gevaarlijk!

Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling in de Rijn. Zwemmen in de Rijn is echter zeer gevaarlijk. Op verschillende plekken zijn in het verleden mensen verdronken. Ook is de waterkwaliteit in de Rijn onbetrouwbaar en wisselend, doordat allerlei lozingen op deze rivier uitkomen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld te veel (ziekteverwekkende) bacteriën en virussen in het water voorkomen en is het niet ondenkbaar dat de zwemmers ziek kunnen worden. Plaatsen waar in open water wel gezwommen mag worden en waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd zijn te herkennen aan een blauw bord met witte letters van de provincie Gelderland. In Wageningen zijn deze plaatsen er niet! Let op uw veiligheid! Om verschillende redenen is het zwemmen in de rivieren onveilig:

• Door de plaatselijke sterke stromingen kunnen zwemmers worden meegevoerd of in een draaikolk terecht komen. Op verschillende plaatsen zijn in het verleden mensen verdronken

• De scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. Vanaf een schip zijn de zwemmers nauwelijks te zien, schepen gaan vaker sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging kunnen mensen naar een schip worden toegetrokken

• De waterbodem bij de oever is soms verraderlijk steil. Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen

• Het water van de grote rivieren is vaak troebel. Hierdoor kunnen de zwemmers slecht zien of er onder water obstakels zitten waaraan ze zich kunnen bezeren

• Ten slotte is het water in de rivieren vaak een stuk kouder dan op andere plaatsen, waardoor de kans op kramp groter is.

Informatie:

U kunt informatie over de veiligheid en de kwaliteit van zwemplaatsen vinden

via www.gelderland.nl/zwemwater.

 

Geef een reactie