Goud voor Groenendijk, zilver voor Verheul

In het sterk bezette damtoernooi Ivoorkust stond eerder dit jaar Heike Verheul op de hoogste trede van het erepodium bij de vrouwen en eindigde Jan Groenendijk in de totaalstand als derde. Zaterdag in het Poolse Szczyrk werd de World Cup Polish Open opnieuw een eclatant succes voor beide vaandeldragers van de Wageningse topdamclub WSDV. Groenendijk ging volkomen verdiend met de eindzege naar huis terwijl Verheul in de totaalstand als nummer achttien finishte maar bij de vrouwen op een haar na het goud miste en met het zilver genoegen moest nemen.

Jan Groenendijk

De World Cup was een toptoernooi met drie oud-wereldkampioenen en handenvol topspelers uit drie werelddelen. Jan Groenendijk liet met een superstart van 6 uit 3 de concurrentie meteen zijn hielen zien. Vooral zijn overwinning op de sterke Ivan Trofimov maakte veel indruk.De o zo belangrijke en beslissende vierde victorie boekte hij op zijn nog jongere landgenoot Jitse Slump. De negentienjarige Nijmeegse student remiseerde vijf keer met louter grootmeesters. In de laatste ronde had hij – na de remise tussen rivalen Alexeï Tsjizjov en Roel Boomstra – aan een punt genoeg tegen de nummer twee Alexander Getmanski, die nog net het hoofd boven water wist te houden. Met 13 uit 9 gaf de WSDV-kopman zeven achtervolgers (louter zwaargewichten) het nakijken.

Finale jump

Heike Verheul sprong in het vrouwenklassement in de laatste ronde met een finale jump ten koste van de Chinese You Zhang van de vijfde naar de tweede plaats. De Oekraïense Julia Makarenka scoorde eveneens elf punten maar bleef haar één weerstandspuntje voor. De Poolse oud-wereldkampioene Natalia Sadowska eindigde met evenveel punten als derde. Verheul verloor alleen – combinatief – van grootmeester Rob Heusdens. De nationale titelhoudster bij de vrouwen won ook van de Pool Sebastian Wiecozek en haar Nederlandse rivale Vitalia Doumesh. Ze remiseerde vijf keer, onder andere tegen Makarenka en topper Martijn van IJzendoorn. Drie maal ging de overwinning aan haar neus voorbij en moest ze met een punt genoegen nemen zodat er achteraf nog meer voor haar heeft ingezeten.

Geef een reactie