Klaas de Vries – Opening studio RTV Rijnstreek

Aan het eind van de feestelijke opening van deze prachtige radio- en tv-studio van RTV Rijnstreek, mag ik met mijn column nog een vrolijke duit in het zakje doen. Het woord duit is hier bijzonder goed op zijn plaats. Een duit was vroeger een koperen muntje, dat in de Nederlanden in gebruik was in de 17de en 18de eeuw en een uiterst geringe waarde had. In een stuiver gingen 8 duiten, dus in een gulden gingen 8 maal 20 is 160 duiten. Een duit was dus iets meer dan een halve cent.
De duit werd bij de invoering van het decimale stelsel in 1816 in Nederland afgeschaft, behalve in Wageningen. Op de nog altijd manifeste aanwezigheid van de duit in Wageningen zal ik in het vervolg van mijn column regelmatig terugkomen. Dit afbraakpand, waarin RTV Rijnstreek voor twee jaar gedoogd gekraakt zit, let wel voor slechts twee jaar, was namelijk, en daar hebben we het woord weer, geen duit meer waard. Voor het opknappen van dit pand had de gemeente dan ook geen ene duit over. Daarom hebben tientallen vrijwilligers de afgelopen maanden zich het schompes gewerkt om, met bij elkaar geschooide materialen, van deze studio’s te maken tot wat ze nu geworden zijn. Hulde aan alle vrijwilligers en aan de Wageningse middenstand. Zij zien in dat RTV Rijnstreek de potentiële mogelijkheid heeft om een bindende factor te worden binnen de steeds meer internationaal wordende Wageningse gemeenschap. Als je deze verbouwing zou moeten kapitaliseren, zou dat op 55.000 euro neerkomen, is mij zojuist ter ore gekomen. Dat is een aardige bom duiten. Voor RTV Rijnstreek zouden deze verbouwingskosten ten enen male onmogelijk zijn als je bedenkt, dat men 24 uur per etmaal uit moet zenden voor de 25 000 euro per jaar. Die 25 000 euro komen uit de pot van het Commissariaat voor de Media. Daar kan je niet eens de noodzakelijke werkmaterialen van aanschaffen. Maar, als ik vanmiddag de sfeer goed heb aangevoeld en de geruchten goed heb geïnterpreteerd, gaat vanaf vandaag alles anders. En als alles anders gaat en onze plaatselijke bestuurders overtuigd zijn van de grote meerwaarde van RTV Rijnstreek, dan zullen zij, begreep ik zojuist van onze burgemeester bij de opening, niet meer zuinig zijn met subsidie. Voor RTV Rijnstreek zullen zij dan geen duitendieven meer zijn, zoals men zuinige lieden in de Gouden Eeuw noemde. Dat gehoord hebbende verwacht ik dat, net als in Ede, dat dorp ten noorden van de stad Wageningen, zoals onze burgervader onlangs gekscherend opmerkte, over twee jaar, ook voor RTV Rijnstreek een professioneel geoutilleerde radio- en tv-studio klaar staan en men dan ook hier mag rekenen op een jaarlijks bijdrage van rond de 150.000 euro, zodat in de nabije toekomst Wageningen minstens op gelijkwaardige basis kan onderhandelen met Ede over de dan zeer waarschijnlijk verplicht gestelde streekradio. Wij, als city met honderd jaar wisdom and wonder hebben tenslotte een internationale reputatie hoog te houden. En als dit alles daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden dan is, aan het eind van deze feestelijke opening, mijn column toch nog een vrolijke duit in het zakje geworden.

Geef een reactie