Debutant Jan Groenendijk gedeeld tweede op NK

Op zijn zeventiende was hij op een haar na de jongste wereldkampioen ooit. Een jaar later verloor hij een match om de wereldtitel van Roel Boomstra. Maar de finale van het Nederlands kampioenschap was voor hem nog onbekend terrein. Voorronden spelen is voor een dammer van zijn kaliber geen optie en een keuzeplaats zat er tot dusverre niet in. Het NK in Huissen bood hem via een sponsorplaats (dankzij het Wageningse bedrijf Keygene waar moeder Hanneke werkzaam is) echter uitkomst. Waardoor Jan Groenendijk eindelijk zijn door de damwereld langverbeide opwachting kon maken. Het resultaat was wel een plek op het erepodium maar niet de allerhoogste, wat bij JG Superstar ambivalente gevoelens losmaakte. ‘Twee ronden voor het einde speelde ik nog voor de titel en als je dan gedeeld tweede wordt is het logisch dat je dan bent teleurgesteld.  Maar alles overziend heb ik op één partij na een goed toernooi gespeeld en vond ik het leuk om dit meegemaakt te hebben, al was het wel een uitputtingsslag’.

Jan Groenendijk was zoals gebruikelijk een van de smaakmakers. Hij won vier partijen, waaronder een fantastisch, episch gevecht twee ronden voor het einde van de toenmalige koploper Wouter Sipma. In de voorlaatste ronde wilde hij echter te graag tegen Anton van Berkel en moest ‘na één stomme zet’ met een bord vol schijven opgeven en daarmee tevens zijn titelaspiraties. Alexander Baljakin kreeg met twee punten voorsprong loon naar werken met zijn achtste nationale titel, Groenendijk en Sipma deelden de tweede plaats en hebben zich voor volgend jaar automatisch geplaatst voor het NK.

Ontwikkelingsproces

Bondscoach Rob Clerc, die sinds dit kalenderjaar de 20-jarige Nijmeegse student natuur- en sterrenkunde ook individueel begeleid, zag nog wel wat verbeterpunten, zoals Jan z’n gebruikelijke onevenwichtige tijdverdeling.  Hij liet dat duidelijk blijken tijdens een interview op de toernooiwebsite van WSDV-ster Ester van Muijen die ook demonstraties verzorgde. Clerc: ‘Het is een ontwikkelingsproces dat natuurlijk niet supersnel gaat. Het NK heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat er nog veel te doen is gezien zijn mogelijkheden’.

Clerc gaat volgende volgende maand met Groenendijk en ook diens clubgenote Heike Verheul naar China voor de finale van de World Cup. Daarna wordt deelgenomen aan het Abidjan Open in Ivoorkust als voorbereiding op het WK dat in het najaar daar wordt verspeeld en waarvoor de WSDV-coryfee eerste reserve is met derhalve een zeer grote kans op deelname.

Geef een reactie