Onthulling monument Ericaplein Nabestaanden gezocht

Dinsdag 17 september wordt op het Ericaplein, het hart van de Sahara, een nieuw monument onthuld. Het monument is ter nagedachtenis aan de 40 slachtoffers die 75 jaar geleden omkwamen bij het vergissingsbombardement door geallieerden. Dit bombardement trof de woonwijk Sahara en een gedeelte van de Diedenweg. Burgemeester Van Rumund onthult het monument om 11.35 uur, exact 75 jaar na het bombardement. Een groep initiatiefnemers heeft, in het 75e herdenkingsjaar van operatie Market Garden, de Stichting Sahara 1944 opgericht om dit monument te realiseren.

Zij wil op passende wijze de slachtoffers blijvend herdenken en eren. De stichting bestaat uit buurtbewoners en/of familieleden van slachtoffers. De Stichting is op zoek naar nabestaanden om hen de gelegenheid te geven om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. Bent u nabestaande of kent u nabestaanden, geeft u dit dan door via onderstaand emailadres.

U kunt via dit e-mailadres ook meer informatie opvragen of aangeven dat u graag bij de onthulling aanwezig wilt zijn. De ramp in de Sahara gebeurde voorafgaand aan de luchtlandingen van de Slag om Arnhem waarbij het de bedoeling was om zoveel mogelijk Duitse troepen in de omgeving van het landingsgebied uit te schakelen. Naast de vele slachtoffers werden veel huizen in de wijk verwoest of zwaar beschadigd. Uiteraard liet deze tragische gebeurtenis diepe sporen na, tot op de dag van vandaag.Helaas is het na de oorlog in de Sahara nooit tot een officiële herdenking en plaatsing van een gedenkteken gekomen. Daarom spreekt men ook wel van ‘het vergeten bombardement’.

Informatie: Stichting Sahara 1944, e-mail: Sahara170944@gmail.com , Tel. 06-51963170

 

Geef een reactie