Annemieke Schoemaker

Annemieke Schoemaker – Kamer stress: en hoe ging het ooit?

Kamer stress, kopt het stukje van Connect Wageningen. Ook dit jaar is weer lastig een kamer te vinden in Wageningen. Elk jaar reizen veel nieuwe studenten nog lange afstanden tussen hun ouderlijk huis en de collegebank

en in Wageningen. Sommigen wonen op de camping, of logeren bij iemand. Een vriendin nam een jaar of 10 geleden spontaan een studente in huis. Het meisje was door haar ouders vanuit Noord Holland op de trein gezet met een fiets en een tent, en zat in oktober nog op de camping! Ze kon amper studeren in haar kleine tent, had het koud, en toen bood mijn vrienden haar haar onderdak aan. Dat was nog in de tijd dat ouders niet alles voor hun kinderen regelden! Alhoewel, dit was misschien ook voor 10 jaar terug een nogal straffe aanpak. Toen ik zelf in 1985 een kamer zocht, was het ook lastig. Bij de SSH was een wachtlijst. Mijn tactiek was om samen met mijn moeder naar de Haarweg gaan, overal aanbellen, en vragen of ze nog een onderhuurder zochten. De tactiek werkte, aan het eind van de week kon ik uit 3 kamers kiezen! Aan het begin van de landbouwschool, de in 1873 gestichte tweede provinciale landbouwschool, woonden de studenten nog in het internaat op Duivendaal, en later vooral op kamers verspreid over de stad. Na de tweede wereldoorlog werden studentenflats gebouwd aan de Nobelweg ,Walstraat, en de sterflats Asserpark, Hoevestein, Bornsesteeg, Dijkgraaf en Rijnsteeg.

Annemieke Schoemaker

Daarop volgde nog Droevendaal. Een aantal jaar geleden leidde ik de dochter van een vriendin uit Amsterdam door Wageningen rond, om te kijken waar ze allemaal kon wonen. We gingen ook langs Droevendaal. De huisjes waren opgeknapt en per student was er veel meer ruimte dan 30 jaar geleden. Voor de rest was Droef nog altijd Droef. We troffen een student thuis aan. Hij was fietsenmaker geworden, er hing een fiets aan het plafond van zijn kamer. De kamer rook naar hash. Hij leidde ons rond door de moestuinen, langs de vuurkorven en kippenhokken. Dochter ging toch voor een kamer in de stad. En dat is nou het leuke van studentenwoningen in Wageningen: je hebt er van alles wat. Van de Heerenstraatpanden van Ceres, de huidige campus, het nieuwe Rijnsteeg complex, kamers in de stad waarbij je bij festiviteiten op je eigen balkon kan blijven en over de menigte uitkijkt. Al die kamers. Als je er maar wel eentje vindt!