RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.

 

Willem Straatman:


Kroniek van een kleinsteeds leven (57)

 

Over loeiende sirenes en een Genevercollege


Een mens doet gedurende zijn leven vele dingen. Het mede – oprichten van het Wagenings Genevercollege NimmerZat  in oktober 1993 ervaar ik wat mij betreft als een van de leukste dingen.
Het doet me deugd, dat ik nu – nu ruim 25 jaar later - nog steeds op de eerste  maandag van de maand de sirenes over Wageningen hoor loeien. Velen denken dat dit te maken heeft met het testen van een algemeen waarschuwingssysteem. Het dient echter een groter belang…namelijk de aankondiging dat die avond in café de Zaaier de maandelijkse openbare bijeenkomst plaatsvindt van het genevercollege.
NimmerZat . Dit inmiddels eerbiedwaardige genootschap werd opgericht bij de opening van de Zaaier.Tot de leden van zowel het eerste als sluitingsuur behoorden naast toenmalig kastelein Jorg van de Voort ook “parttime Bourgondiërs” als Chiel de Ranitz, Stan van Heijst, Egbert Lantinga, Jerry Meijer, Roel van der Poel, Emile Westland en Willem Wolters, die vele jaren de inspirerende voorzitter was van het college. Zelf was ik lange tijd inktmeester van het college en tevens meeproevend lid.
Denk niet dat NimmerZat is opgericht voor het genot alleen. Alle leden – zowel mannen als  vrouwen - koesteren de wens om Wageningen en Nederland beter leefbaar te maken. Daarbij voelen zij de sterke behoefte om de Nederlandse drank - en eetcultuur uit te dragen. Dat kan niet beter dan door er regelmatig van in te nemen. Men moet ten slotte weten waarover men praat. Vele leden van het college hebben hier kostbare vrije tijd voor opgeofferd. Hen is daarvoor veel dank verschuldigd. De naam NimmerZat bedacht ik toen ik tijdens het drinken van een glaasje Ooievaar genever een vogelgids las. Daarin kwam ik de Nimmerzat tegen…een soort familielid van de ooievaar. De link is verder snel gelegd. Kees van Wees de eigenaar van de Jordaanse distilleerderij  de Ooievaar vond het leuk genoeg om in Wageningen het beschermheerschap van het genevercollege te aanvaarden.
Genever is een typisch product van de Lage Landen. Het interessante is dat de leden van NimmerZat uit het gehele land en ook België afkomstig zijn. Hierdoor worden zowel nationale, internationale en streekproducten geproefd. Dit alles leidde er toe dat de verkiezing van Genever van het Jaar een inmiddels landelijk fenomeen is geworden en vele prachtige producten weer breed toegankelijk zijn geworden.
Zonder overdrijving kan worden gesteld, dat het Wagenings genevercollege bijdraagt aan de Bourgondische uitstraling van de stad.
Wageningen heeft nogal wat te bieden op dit vlak. Denk maar eens aan de mooie lokale wijnen, de bekroonde kazen van het Kaashoekje en de grote faam van Wijnhandel Woudenberg. De stad was met bierspecialiteiten café de Vlaamsche Reus en geneverparadijs de Zaaier in de nationale café Top 100 genoteerd. Ook Brouwerij en stokerij Onder de Linden en de stadsbrouwerij aan het Conventplein  oogsten veel lof. En dan zwijgen we nog maar over al die andere gezellige uitgaansgelegenheden en instellingen op het gebied van het goede leven, zoals ook de horecavakschool en de bakkerij-instellingen.
Denk ook daar eens aan als ’s maandags de sirenes loeien…

E-mailen
Bellen