Culturele activiteiten in de regio

Beweegcampagne Lekker in je Vel maand op stoom

Lekker in je Vel, de Wageningse campagne om kinderen, jeugd, jongeren en ouders te stimuleren tot het maken van gezonde keuzes is op stoom. In januari en februari staat de campagne “Ik beweeg elke dag” in de schijnwerpers. Wethouder Lara de Brito gaf vandaag het startsein voor de postercampagne. Verspreid over Wageningen staan aan de weg grote borden met de leus “Ik beweeg elke dag”. Wageningse organisaties is gevraagd mee te helpen de boodschap uit te dragen en activiteiten te organiseren.

In 2020 staan water drinken, groente en fruit eten, elke dag bewegen en buiten spelen in de schijnwerpers. De eerste campagne is in januari gestart en staat in het teken van elke dag bewegen.

Organisaties in Wageningen slaan de handen inéén. Zij vinden het belangrijk gezamenlijk één en dezelfde boodschap uit te dragen. Die heeft daardoor een groter bereik en is effectiever. Een groot aantal Wageningse organisaties doet daarom mee en organiseert in de campagneperiodes bijvoorbeeld activiteiten die bij het thema aansluiten. Het onder de aandacht brengen van het thema bij eigen achterban en cliënten is ook een mogelijkheid. Als voorbeeld het stimuleren om op de fiets naar club, school of instelling te komen.

 

Wethouder de Brito ging bij het startsein van de postercampagne in op het belang van elke dag bewegen en een gezonde leefstijl: “Bewegen is natuurlijk gezond, maar is ook ontzettend leuk. Het is belangrijk dat kinderen jong leren om gezonde keuzes te maken. Maar ook om daar plezier aan te beleven. Naast plezier, ontspanning en bewegen, zorgt lekker in je vel zitten voor zelfvertrouwen. En stimuleert het samen spelen en sociale contacten. Allemaal belangrijke zaken voor een goede en gelukkige ontwikkeling.”

Manon Ruijgrok, JOGG-regisseur van Sportservice Wageningen: “Elke dag bewegen is heel simpel. Lopend of fietsend naar school, de trap in plaats van de lift, sporten en bewegen in de pauze op het schoolplein, er is heel veel te verzinnen om elke dag voldoende te bewegen. Het zou prachtig zijn als alle Wageningse jeugd en jongeren minimaal een uur per dag intensief bewegen”.

 

De campagne loopt tot eind februari, daarna staat elke dag buiten spelen in de schijnwerpers.

‘Levenslicht’ tijdelijk Holocaust monument onthuld

Op zondag 26 januari jl. is het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’ onthuld door burgemeester Geert van Rumund en professor Maurice Elzas, voorzitter van  Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Dit vond plaats aan de Walstraat tegenover het Joods monument; de plek waar een steen ons herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond.

Van Rumund en Elzas hielden indringende toespraken en er was joods-liturgische zang van Gilad Nezer, de vaste voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. De onthulling werd onder meer bijgewoond door vertegenwoordigers van de stichting Joods erfgoed Wageningen.

Burgemeester van Rumund: “De stenen van het Levenslicht ademen in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Laat dit Levenslicht ook het teken zijn dat we eeuwig waakzaam moeten zijn en zorgen dat het nooit weer gebeurt. Voor de toekomst van Wageningse kinderen, Joodse kinderen, Romakinderen, Sintikinderen, alle kinderen.”

 

Het monument Levenslicht is na de onthulling verplaatst naar het voormalige winkelpand van Terre des Hommes aan het Raadhuisplein. Hier is het te zien tot 9 februari a.s.

Op 27 januari is het Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust en 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Via de plaatsing van Levenslicht wordt stil gestaan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Wageningen.

Het monument in Wageningen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Kunstenaar Daan Roosegaarde tekende voor het ontwerp.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggerukt en vermoord.