Lintjes en oorkondes voor vrijwillige brandweermannen Wageningen

Burgemeester Geert van Rumund heeft zaterdagmiddag 4 januari zes Koninklijke onderscheidingen en vijftien oorkondes uitgereikt aan leden van de vrijwillige brandweer Wageningen. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer in de kazerne aan de Marijkeweg.

 

De onderscheidingen en oorkondes werden uitgereikt als waardering voor hun enorme inzet (meer dan 20 jaar) voor de vrijwillige brandweer Wageningen. Anne Adema, Bob Jansen, Joop Jansen, Erik Pels, Bertil Viets en Antoni Zaaijer Ontvingen een koninklijke onderscheiding en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een aantal actieve brandweermannen en een paar oudgedienden ontvingen van de burgemeester een speciale oorkonde gemaakt door de Wageningse tekenaar Henk van Ruitenbeek. De oorkondes en de bijbehorende waardering waren bestemd voor Rudie Anthonise, Frank van der Bolt, Albert de Leeuw, Evert de Leeuw, Marcel Tuinier, Bart Wijnveen. Henk van Silfhout, Joop Holleman, Steve van Aggelen, Ab Nab, Evert Wisgerhof, Joop Hellegering, Arnold Polman, Christiaan Janszen en Roel Janssen.

Burgemeester van Rumund spraak zijn waardering uit voor de inzet van de vrijwillige brandweerlieden. “De inzet van de vrijwillige brandweer is onmisbaar om onze samenleving veilig en een stukje leefbaarder te houden. Daarom zetten we vandaag 21 mensen extra in het zonnetje, maar onze grote waardering gaat uit naar alle 46 vrijwilligers bij onze brandweer.” Van Rumund citeerde met genoegen een column van terrorisme-expert Beatrice de Graaf. “Het is terecht dat de brandweer boven aan het lijstje met gewaardeerde overheidsorganisaties staat. De brandweer is als merk populairder dan Philips of Albert Heijn, en wordt nog meer vertrouwd dan politie en krijgsmacht. De afgelopen jaren moest de brandweer vaker in actie komen na stormschade. Bij zware regen moet er steeds vaker worden gepompt en drooggetrokken, geruimd en geborgen. Bij rellen en protesten mag de brandweer autobranden en ander onheil komen blussen en opruimen.”

Van Rumund blikte ook even terug op de nieuwjaarsnacht die tot zijn opluchting in Wageningen mooi en feestelijk is verlopen. “Maar vlakbij ons, in Ede en Arnhem, ging het wél goed mis. Onder moeilijke omstandigheden hebben de brandweerlieden daar ook hun werk gedaan. Dat zette mij wel aan het denken.”

 Op de nieuwjaarsreceptie memoreerde clustercommandant Chris Lems een aantal bijzondere inzetten uit 2019 waar de Wageningse brandweer in actie kwam. In januari werd gezocht naar vermiste roeiers op de Neder-Rijn. Die werden echter nooit aangetroffen, er is nooit vastgesteld wat er nu precies gebeurd is. In juli ging het wel mis bij een explosie op een jacht in de Wageningse haven, waar een dodelijk slachtoffer viel te betreuren. Ook een brand in juli van vijf woningen in de Tarthorst waar gelukkig alleen materiële schade was, maakte veel indruk.

Geef een reactie