Sander van Veldhuizen

Sander van Veldhuizen – Weemoed

Van slechte cognac word je weemoedig.

Sander van Veldhuizen

Mening? Gevoel? Slechte ervaring? Feit!

In zijn mooie autobiografische roman Finale Kwijting kunnen we lezen hoe Hans Dorrestijn’s goede vriend – en collega alcoholist in die tijd – Levi Weemoedt (!) – verandert in een sombere anti-held als goede cognac niet voorhanden is en er moet worden overgegaan op inferieur spul, of nog erger, vieux.

Muziekfreaks weten dat Eric Clapton zich jaren lang in zijn veel te grote huis opsloot met slechts 2 soorten drank: 7up en cognac. Bij mijn weten wel het goede spul, namelijk Courvoisier. Beetje jammer dat hij het in de 7up gooide. En toch werd ook hij alleen maar somberder, voor zover dat een goed Nederlands woord is.
Zelf was ik deze week even weemoedig, toen er uit de familiearchieven plotseling een stapeltje oude LP’s tevoorschijn kwam.
En dit keer geen Elvis, Normaal, Shakin’ Stevens of Abba – waar ik mee opgroeide – maar van de fase ervoor.

Echte onvervalste kinderalbums met sprookjes van Grimm en de Efteling, Pipo de Clown, Peppi en Kokki, Calimero en nog veel meer.
Ambachtelijk voorgelezen of voorgedragen in een hoorspel. Dat waren nog eens tijden.
Aan de staat van de LP’s te zien heb ik ze volkomen grijs gedraaid en ik denk met een glimlach terug aan die honderden uren dat ik alleen of met vriendjes op zolder zat om ‘plaatjes te draaien’. Plaatjes draaien was vroeger (en nog!) een ding wat je kon doen, net als buskruit, soldaatje of knikkeren.
Overigens was plaatje draaien alleen een optie als het regende, we waren eigenlijk altijd buiten.

Dat is tegenwoordig anders. Zelfs de WUR doet onderzoek om te kijken hoe je de jeugd weer naar buiten krijgt. Te weinig buiten betekent namelijk ook een verhoogd risico op depressie. Dan ben je de weemoed pas goed voorbij.

Op deze plek en in De Stad Wageningen schrijft collega Willem Straatman regelmatig over weemoed, en dan vooral de Wageningse. Ik lees het altijd graag; een beetje weemoed op zijn tijd is goed voor het gemoed.