Sander van Veldhuizen

Had gekund

Het had gekund. Ik had getogen Wageninger kunnen zijn. Geboren niet, want zoals velen in de regio ben ik geboren in het Streekziekenhuis in Bennekom, waardoor Ede onze officiële geboorteplaats is. Dat laatste tot grote frustratie van velen trouwens (niet van mij), zo las ik in een eerdere column van Klaas de Vries.

Sander van Veldhuizen

Maar goed, het had gekund. Mijn vader timmerde eind jaren zestig gestaag aan de weg als ondernemer in autobanden. Toen hij zijn pand in Veenendaal opende, zocht hij met zijn verse bruid een woning in de regio. De sterflats in Wageningen stonden letterlijk in de steigers en mijn vader was onder de indruk. Toch heeft hij, toen al met een vooruitziende blik op de reistijd, gekozen voor een flat aan de Grote Pekken in Veenendaal. In zijn garage overigens vond ik als scholier en student mijn bijbaantje: beulen met banden en zwoegen in de olieput tot je poriën vol zaten met wagensmeer.
De verschillen tussen Veenendaal en Wageningen in de jaren zestig en zeventig waren niet zo groot, maar hadden vooral als grote overeenkomst, dat er in beide plaatsen werkelijk geen fluit te beleven was. Schrijver en oud-inwoner van Wageningen Hans Dorrestijn omschrijft de sfeer in het Wageningen van toen als “…een uit de hand gelopen boerenbruiloft…” en was daarom aangewezen op de studentensociëteiten. In Veenendaal was het nog slechter gesteld, dus togen mijn ouders regelmatig naar hun geboortestad Nijmegen voor een avondje stappen. Twintig jaar later was er in Wageningen al een stuk meer te doen op horecagebied – in tegenstelling tot het puriteinse Veenendaal – zodat ik als puber al regelmatig in Wageningen te vinden was.
De verschillen nu zijn alleen maar gegroeid in mijn optiek. Horeca, sfeer, inwoners, ‘business’, het is allemaal anders. Ook politiek doen we het anders. We hebben hier een fantastische stadspartij die op een schaamteloze manier buiten het college wordt gehouden. Maar ach, een beetje klagen over je stadje hoort er ook bij.
Zo zie je maar, je kan ook op latere leeftijd een getogen Wageninger worden.