Sander van Veldhuizen

Sander van Veldhuizen – Relatief

Het jaar is heftig begonnen. Met godvrezende belijdenissen van dito mannenbroeders, doodgereden gele hesjes, onder lawines bedolven sneeuwliefhebbers en Britse kamikazeparlementariërs. Ook wat dichterbij is er geen vuurwerk nodig om het jaar te starten. Luister maar even om je heen en constateer de verdrietige ellende van goede vrienden en familie of van jezelf. Maar toch. Hoe ellendig en cliché ook, echte ellende relativeert. Zo hoorde ik een vent van mijn leeftijd in de supermarkt helemaal over de reutel gaan, omdat het vak van zijn schijnbaar favoriete bier leeg was. Die ochtend zag ik een jong grietje een nietmachine door haar kantoor smijten, omdat het ding niet deed wat het moest doen. Deze week gingen duizenden studenten en docenten van de WUR overstuur, omdat de stroom was uitgevallen. Vreemd. Vroeger gingen we dan lekker in de kroeg zitten, maar deze generatie studenten (en docenten) denkt echt, dat de wereld ophoudt met draaien als er wat gezellige tegenslag op je pad komt.

Sander van Veldhuizen

Je moet tegenslag niet meten of vergelijken, maar even om je heen kijken relativeert wel. Dat gezeik op je werk, die bloedzuigende buurman, die trage wifi of weer die eindeloze file, is dat die stress nou wel waard?
Tja. Daar waar het kan moet je natuurlijk zelf zoveel mogelijk anticiperen om toestanden te voorkomen en vooral regelen dat je mooie dingen gaat doen! Regelruimte noemen we dat in het timemanagement.
Regelruimte zit ook in de stad. Vrolijke plannen om de haven te verplaatsen (hoe gaat dat eigenlijk?) en misschien, heel misschien de eerste steen te leggen op het voormalig Kirpesteinterrein geeft in ieder geval weer genoeg reuring om in je stamkroeg de standaardboom eens op te zetten naar wat er wèl goed gaat in Wageningen. Binnenkort wordt de zogenaamde line-up (wie gaan er spelen) van Woetstok en het Bevrijdingsfestival bekend gemaakt, en dat zijn toch zeker twee hoogtepunten van een Wagenings jaar. Hier staat de volgende vakantie alweer voor de deur en is die voor daarna alweer geboekt. Kortom, laat ‘regelen’ en ‘relativeren’ de werkwoorden van het nieuwe jaar zijn!