Heb je altijd al Radio of Tv willen maken ?

Dan zijn wij op zoek naar jou! RTV Rijnstreek is dé lokale omroep van Wageningen met iedere dag radio- en tv uitzendingen via de ether en de kabel. met nieuws en achtergrond informatie via website en sociale-media.

RTV Rijnstreek is aan het vernieuwen: we gaan meer en andere radio en tv programma’s maken. programma’s met meer informatie en achtergronden en leuke evenementen. Daarvoor hebben we enthousiaste mensen nodig.

Alle werkzaamheden bij RTV Rijnstreek gebeurt op vrijwillige basis.

 

We vragen:
•Programma-makers voor Radio en Televisie
•Camera mensen
•Video-editors
•Redacteuren
•Technici
•Social- media fanaten
•Verslaggevers
•Techneuten
•Alles wat voorkomt welk met radio en televisie heeft te maken

Heb jij affiniteit met radio en of televisie dan ben je van harte welkom, meld je dan aan via  bestuur@rtvrijnstreek.nl

Beweegcampagne Lekker in je Vel maand op stoom

Lekker in je Vel, de Wageningse campagne om kinderen, jeugd, jongeren en ouders te stimuleren tot het maken van gezonde keuzes is op stoom. In januari en februari staat de campagne “Ik beweeg elke dag” in de schijnwerpers. Wethouder Lara de Brito gaf vandaag het startsein voor de postercampagne. Verspreid over Wageningen staan aan de weg grote borden met de leus “Ik beweeg elke dag”. Wageningse organisaties is gevraagd mee te helpen de boodschap uit te dragen en activiteiten te organiseren.

In 2020 staan water drinken, groente en fruit eten, elke dag bewegen en buiten spelen in de schijnwerpers. De eerste campagne is in januari gestart en staat in het teken van elke dag bewegen.

Organisaties in Wageningen slaan de handen inéén. Zij vinden het belangrijk gezamenlijk één en dezelfde boodschap uit te dragen. Die heeft daardoor een groter bereik en is effectiever. Een groot aantal Wageningse organisaties doet daarom mee en organiseert in de campagneperiodes bijvoorbeeld activiteiten die bij het thema aansluiten. Het onder de aandacht brengen van het thema bij eigen achterban en cliënten is ook een mogelijkheid. Als voorbeeld het stimuleren om op de fiets naar club, school of instelling te komen.

 

Wethouder de Brito ging bij het startsein van de postercampagne in op het belang van elke dag bewegen en een gezonde leefstijl: “Bewegen is natuurlijk gezond, maar is ook ontzettend leuk. Het is belangrijk dat kinderen jong leren om gezonde keuzes te maken. Maar ook om daar plezier aan te beleven. Naast plezier, ontspanning en bewegen, zorgt lekker in je vel zitten voor zelfvertrouwen. En stimuleert het samen spelen en sociale contacten. Allemaal belangrijke zaken voor een goede en gelukkige ontwikkeling.”

Manon Ruijgrok, JOGG-regisseur van Sportservice Wageningen: “Elke dag bewegen is heel simpel. Lopend of fietsend naar school, de trap in plaats van de lift, sporten en bewegen in de pauze op het schoolplein, er is heel veel te verzinnen om elke dag voldoende te bewegen. Het zou prachtig zijn als alle Wageningse jeugd en jongeren minimaal een uur per dag intensief bewegen”.

 

De campagne loopt tot eind februari, daarna staat elke dag buiten spelen in de schijnwerpers.

‘Levenslicht’ tijdelijk Holocaust monument onthuld

Op zondag 26 januari jl. is het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’ onthuld door burgemeester Geert van Rumund en professor Maurice Elzas, voorzitter van  Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Dit vond plaats aan de Walstraat tegenover het Joods monument; de plek waar een steen ons herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond.

Van Rumund en Elzas hielden indringende toespraken en er was joods-liturgische zang van Gilad Nezer, de vaste voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. De onthulling werd onder meer bijgewoond door vertegenwoordigers van de stichting Joods erfgoed Wageningen.

Burgemeester van Rumund: “De stenen van het Levenslicht ademen in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Laat dit Levenslicht ook het teken zijn dat we eeuwig waakzaam moeten zijn en zorgen dat het nooit weer gebeurt. Voor de toekomst van Wageningse kinderen, Joodse kinderen, Romakinderen, Sintikinderen, alle kinderen.”

 

Het monument Levenslicht is na de onthulling verplaatst naar het voormalige winkelpand van Terre des Hommes aan het Raadhuisplein. Hier is het te zien tot 9 februari a.s.

Op 27 januari is het Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust en 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Via de plaatsing van Levenslicht wordt stil gestaan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Wageningen.

Het monument in Wageningen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Kunstenaar Daan Roosegaarde tekende voor het ontwerp.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggerukt en vermoord.

Eerste exemplaren ‘Rondje Wageningen’ uitgereikt

Deze week reikte RTV Rijnstreek-columnist Sander van Veldhuizen zijn bundel met een selectie van zijn columns uit aan Carel Oomes en Jan Boer.

Van Veldhuizen (1973) is trainer, muzikant en import–Wageninger. Onregelmatig schrijft hij in columns voor RTV Rijnstreek zijn persoonlijke belevenissen en beschouwingen van zich af.

Hij vertelt: “Carel, de uitbater van onze Wageningse bierproeverij, schrijft al jaren geweldige columns voor De Gelderlander. Zijn columns inspireerde me om zelf ook te gaan schrijven. Toen Jan Boer mij dan ook vroeg om eens iets voor RTV Rijnstreek te doen dacht ik, Ja! Laat ik deze kans eens pakken! Gewoon beginnen. Over bier. En mannen op slippers. En lentekriebels. En fileleed. En weemoed. En muziek. En onderwijs. En nog veel meer.”.

Het idee om van een selectie columns toch een boekje te maken komt onder andere van zijn favoriete levenskunstenaar Janny van Helden: “Boeken en verhalen moet je doorgeven!”.

Lintjes en oorkondes voor vrijwillige brandweermannen Wageningen

Burgemeester Geert van Rumund heeft zaterdagmiddag 4 januari zes Koninklijke onderscheidingen en vijftien oorkondes uitgereikt aan leden van de vrijwillige brandweer Wageningen. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer in de kazerne aan de Marijkeweg.

 

De onderscheidingen en oorkondes werden uitgereikt als waardering voor hun enorme inzet (meer dan 20 jaar) voor de vrijwillige brandweer Wageningen. Anne Adema, Bob Jansen, Joop Jansen, Erik Pels, Bertil Viets en Antoni Zaaijer Ontvingen een koninklijke onderscheiding en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een aantal actieve brandweermannen en een paar oudgedienden ontvingen van de burgemeester een speciale oorkonde gemaakt door de Wageningse tekenaar Henk van Ruitenbeek. De oorkondes en de bijbehorende waardering waren bestemd voor Rudie Anthonise, Frank van der Bolt, Albert de Leeuw, Evert de Leeuw, Marcel Tuinier, Bart Wijnveen. Henk van Silfhout, Joop Holleman, Steve van Aggelen, Ab Nab, Evert Wisgerhof, Joop Hellegering, Arnold Polman, Christiaan Janszen en Roel Janssen.

Burgemeester van Rumund spraak zijn waardering uit voor de inzet van de vrijwillige brandweerlieden. “De inzet van de vrijwillige brandweer is onmisbaar om onze samenleving veilig en een stukje leefbaarder te houden. Daarom zetten we vandaag 21 mensen extra in het zonnetje, maar onze grote waardering gaat uit naar alle 46 vrijwilligers bij onze brandweer.” Van Rumund citeerde met genoegen een column van terrorisme-expert Beatrice de Graaf. “Het is terecht dat de brandweer boven aan het lijstje met gewaardeerde overheidsorganisaties staat. De brandweer is als merk populairder dan Philips of Albert Heijn, en wordt nog meer vertrouwd dan politie en krijgsmacht. De afgelopen jaren moest de brandweer vaker in actie komen na stormschade. Bij zware regen moet er steeds vaker worden gepompt en drooggetrokken, geruimd en geborgen. Bij rellen en protesten mag de brandweer autobranden en ander onheil komen blussen en opruimen.”

Van Rumund blikte ook even terug op de nieuwjaarsnacht die tot zijn opluchting in Wageningen mooi en feestelijk is verlopen. “Maar vlakbij ons, in Ede en Arnhem, ging het wél goed mis. Onder moeilijke omstandigheden hebben de brandweerlieden daar ook hun werk gedaan. Dat zette mij wel aan het denken.”

 Op de nieuwjaarsreceptie memoreerde clustercommandant Chris Lems een aantal bijzondere inzetten uit 2019 waar de Wageningse brandweer in actie kwam. In januari werd gezocht naar vermiste roeiers op de Neder-Rijn. Die werden echter nooit aangetroffen, er is nooit vastgesteld wat er nu precies gebeurd is. In juli ging het wel mis bij een explosie op een jacht in de Wageningse haven, waar een dodelijk slachtoffer viel te betreuren. Ook een brand in juli van vijf woningen in de Tarthorst waar gelukkig alleen materiële schade was, maakte veel indruk.

Populaire Stimuleringslening Duurzaamheid Woningen wordt uitgebreid

Sinds januari 2020 is de populaire stimuleringslening voor het verduurzamen van woningen vernieuwd en verbreed. Met de nieuwe Toekomstbestendig Wonen Lening kunnen particuliere woningeigenaren nu ook een aantrekkelijke lening krijgen voor levensloopbestendig maken van hun woning en voor asbestverwijdering. Daarnaast biedt de nieuwe leenfaciliteit ook ruimte aan ouderen en minder draagkrachtige inwoners om hiervoor in aanmerking te komen. Read more

Wageningen Vitaal succesvol afgerond

Wageningen – Het programma Wageningen Vitaal van Sportservice Wageningen is succesvol afgerond. Twaalf senioren hebben tien weken lang een beweegprogramma gevolgd. Doel van het programma is om ouderen in beweging te krijgen en te houden. Alle deelnemers hebben aangegeven dat laatste ook te blijven doen.

Elke twee weken stond een andere sport en sportaanbieder op het programma. Tijdens het 10-weekse programma hebben zij kennis gemaakt met sport- en spel van Scylla 55+, aqualessen van Zwembad de Bongerd, dance-fit lessen van MG Dance, badmintonlessen van B.C. de Kantjils en fit en vitaallessen van Sport & Gezondheid de Plataan.

In de eerste week van maart 2020 gaat een nieuwe ronde Wageningen Vitaal van start. Iedereen vanaf 55 jaar kan daaraan deelnemen. Voor informatie of opgave kan contact opgenomen worden met buurtsportcoach Berry Hellegering van Sportservice Wageningen via 06 – 108 86 829 of berry.hellegering@sportservice-wageningen.nl.

Afvalbrengstation ‘s avonds gesloten

Van 1 juni tot 1 november deed de gemeente een proef met het openstellen
van het Afvalbrengstation op de maandagavond. De proef stopt per 1
november. Het Afvalbrengstation is dan weer geopend op de maandagochtend
in plaats van de avond. De gemeente neemt nog een beslissing over een
definitieve avondopenstelling in de zomermaanden van 2020.
De openingstijden van het Afvalbrengstation zijn per 1-11-2019: maandag t/m
vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Heb je iets te melden?

Heb je iets te melden of heb je commentaar op iets wat er gebeurt. Wil je reageren op iets dat er in Wageningen plaatsvindt: stuur jouw mening in een ingezonden brief naar de kabelkrant. Wel je volledige naam vermelden. Stuur je mail naar:

nieuws@rtvrijnstreek.nl

1 2