Risico op verloedering in Wageningen-Hoog door nieuwe regels kamerverhuur

De VVD maakt zich zorgen over de gevolgen van het nieuwe beleid voor commerciële kamergewijze verhuur in Wageningen-Hoog.  Met de wijziging van de beleidsregels wordt bedrijfsmatige kamergewijze verhuur in Wageningen-Hoog nu mogelijk, terwijl dit met de oude regeling vrijwel onmogelijk was. Volgens VVD raadslid Marc Kiel is de bedoeling van wethouder Jansen (PvdA) goed. Om te voorkomen dat teveel woningen in Wageningen worden opgekocht door ouders van studenten, of door huisjesmelkers en investeerders, mag straks in een straat maximaal 5% van de woningen worden gebruikt als studentenhuis. Hiermee wordt een concentratie van studentenhuizen in woonwijken voorkomen.

Volgens Kiel werkt deze aanpak in de meeste wijken van Wageningen goed, maar in Wageningen-Hoog pakt dit funest uit. Dit komt omdat het bijzonder aantrekkelijk voor investeerders is om de relatief grote woningen in Wageningen-Hoog op te kopen en bedrijfsmatig te verhuren aan grote groepen kamerbewoners. Panden met een slechte staat van onderhoud zijn nog aantrekkelijker voor investeerders door de relatieve lagere prijs. Doordat deze panden niet meer gesloopt worden, zoals nu vaak gebeurd bij slecht onderhoud, ontstaat er een groot risico op verloedering. In andere wijken in Wageningen speelt dit probleem veel minder.

Kiel benadrukt dat het voor studenten mogelijk moet blijven om ook in Wageningen-Hoog te wonen. Hij wil uitsluitend bedrijfsmatige verhuur en huisjesmelkers voorkomen. Wonen bij een hospita blijft gewoon mogelijk. Studenten horen bij Wageningen en de (beperkte) aanwezigheid van studenten in woonwijken is meestal goed voor de diversiteit en levendigheid in de straat.

Geef een reactie