De gemeente Wageningen gaat de OZB verhogen.

De gemeente Wageningen gaat de OZB met 12,25 procent verhogen.

Dit zijn een van de 37 bezuinigingsmaatregelen van de gemeente om in totaal 5,5 miljoen te besparen.
De OZB-belasting zou aanvankelijk maar 2,25 stijgen. Maar het college wil daar nu 10 procent bovenop doen.

Als je een woningeigenaar bent en je woning is 250.000 euro waard, gaat het om ruim 3,50 euro per maand’, zegt wethouder Dennis Gudden. ‘Voor die 3,50 euro per maand extra houd je wel een bibliotheek, zwembad en het theater in stand en zorgen we dat er goede zorg voor onze inwoners is. En die basisvoorzieningen zijn van groot belang voor onze stad. Daarom maken wij deze keuzes.’

Minder onderhoud en hogere parkeertarieven
De extra verhoging van de OZB-belasting levert de gemeente naar verwachting 1 miljoen euro per jaar op. Aan het onderhoud en de aanleg van wegen en de groenvoorzieningen zal mogelijk minder geld uitgegeven worden. Zo kunnen wegen volgens het college wel wat minder vaak vervangen worden. Hiermee zou Wageningen jaarlijks zo’n 200.000 euro besparen.

Ook wil het college parkeren duurder maken, wat jaarlijks 150.000 euro extra op zou leveren. De prijs van een parkeervergunning stijgt van 45 naar 67,50 euro per jaar. En de tarieven voor kort-parkeren in de binnenstad gaan met 20 cent per uur omhoog, staat in het voorstel. Het hoogste uurtarief komt dan op 1,80 euro. Alleen 5 parkeerplaatsen, iets verder van het centrum, zijn van de verhoging uitgezonderd. Het gaat om de locaties Costerweg – De Arc, Costerweg – Costerstaete, Stadsbrink en Olympiaplein.

Zorg en welzijn
Voor het sociaal domein staat een bezuiniging van 1,7 miljoen in de boeken. Het college wil vooral besparen op de inhuur van zorgpersoneel. Mensen inhuren is duur. Daarom wil het college meer mensen in vaste dienst aannemen. Dat zou per 2021 meer dan een half miljoen euro per jaar schelen.

Het Wageningse college lijkt niet fors te willen gaan snijden in de zorg- en welzijnfaciliteiten die er nu zijn. De budgetten die de gemeenteraad en het college hiervoor hadden, worden jaarlijks met 276.000 euro teruggeschroefd. Het college wil niet fors ingrijpen op zorg en ondersteuning van haar burgers.

Gebouwen in de verkoop
Het college verwacht met de verkoop de komende jaren tussen de 2,5 en 3 miljoen euro op te kunnen halen.

De begroting is nog niet definitief, de gemeenteraad gaat zich er op 29 oktober voor het eerst over buigen. Eind november wordt er over gestemd. Tot die tijd kan de gemeenteraad nog wijzigingen doorvoeren.

Geschreven door Media Partner Omroep Gelderland

Geef een reactie