Willem Straatman

Willem Straatman – Toeval?

Soms heb je van die momenten, dat je je afvraagt of toeval wel zo toevallig is. Zo heb ik bijvoorbeeld in ‘The Black Horse’ een oude inn in het mooie plaatsje Grassington in de Engelse Yorkshire Dales nogal wat toevalligheden ondervonden. Dat begon al zo’n 30 jaar geleden, toen ik een vrouw aan de bar vertelde, dat ik Craig Norrie – een oud-voetballer van FC Wageningen- met enige regelmaat over de vloer had. Ze verslikte zich bijna in haar drankje, toen ze mijn verhaal hoorde. Ze bleek de beste vriendin van de toenmalige vlam van Norrie te zijn! Niet veel later besloot ik iets verder op in ‘Gods Own Country’, zoals veel inwoners van Yorkshire hun prachtige graafschap plegen te noemen, voor mij en mijn vrouw een ijsje te kopen. Toen ik de winkeldeur opentrok, viel ik bijna om, omdat tegelijkertijd iemand dezelfde deur van binnenuit open duwde. Verbouwereerd keek ik op dat moment in het gezicht van mijn toenmalige baas, burgemeester Michel Jager. Het werd ondanks het koude ijsje een warme ontmoeting.
Afgelopen maand was ik weer eens terug in ‘The Black Horse’. Met rtv Rijnstreekcollega’s Jan Boer en Pien Lelie maakten we een rondreis door Engeland en Wales. In ‘The Black Horse’ ontmoette ik een aantal oude bekenden, onder meer Gordon Hendricks. Hij vertelde me, dat hij onlangs in Wageningen was geweest, maar dat hij ons adres niet meer had. Tussen neus en lippen door vertelde hij, dat hij heerlijk had gegeten in onder meer De Keuken en bij Radjawali, een kleine Indonesische toko in de Junusstraat. Onze mond viel open, want laat dat nou net het eethuisje zijn, waar wij met regelmaat een maaltijd halen!

Willem Straatman

Op de laatste avond van ons verblijf kwamen we Ray en Wynn Davey tegen. Zij waren jarenlang onze gastheer en gastvrouw wanneer we in de inn verbleven. We vertelden hen, dat we op deze reis vooral van het verscholen graafschap Shropshire hadden genoten. We raadden hen aan om daar het stadje Ludlow te bezoeken. Ray’s ogen begonnen te twinkelen toen hij aan me vroeg of ik daar goede pubs wist. In het weekend hadden ze namelijk een busreis naar Ludlow gepland. Terug in Wageningen vroeg rtv bluespresentator Jan van Kleef ons, of wij iets van  Ludlow wisten. Daar gaat hij namelijk binnenkort met zijn vrouw heen. Toeval… dat bestaat toch niet??