Willem Straatman

Willem Straatman – Kermis

De kermis trok voorbij. Gedurende vijf dagen was het aan het Plantsoen een vrolijk gedoe. Dit jaar was het voor Wageningse begrippen een vrij grote kermis met een aantal nieuwe, sensationele attracties. Ik was vooral geïmponeerd door een zweefmolen, die via een vernuftig systeem steeds hoger boven de omgeving uitstak. Volgens mensen, die er in zaten, kon je tot Bennekom en de Betuwe kijken. Misschien een idee voor plaatselijke politici om op bepaalde vlakken hun blik eens te verruimen? Een vrijkaartje voor bepaalde groepen Wageningse kinderen zou een idee kunnen zijn. De meeste attracties werken op elektriciteit. Dus milieuvriendelijk…, bovendien hoef je dan geen kilometers naar de Efteling te maken. Veel kinderen hebben op de kermis de grootste lol. Dat is vooral aan het gegil van de meiden te horen. Bij de meesten verdwijnt zelfs voor een minuut of tien de smartphone in de zak. Dan moet er toch wel wat aan de hand zijn of niet soms?
Toch viel de drukte een beetje tegen. De laatste zondag was het wel erg gezellig, maar de echte drukte van vroeger is een beetje weg. Wat ik ook mis, zijn bepaalde attracties. Dan denk ik aan de schuitjesschommels, de Cake Walk, de Kop van Jut en de Swing Mill, maar vooral aan de Steile Wandrace en de Bokstent. Misschien een gruwel voor de “groene Goedmens” …, maar ik vond het als jonge jongen prachtig. Wat een sensatie! Ik geloof niet, dat deze attracties na de zestiger jaren van de vorige eeuw nog in Wageningen zijn geweest. Er waren sterke geruchten, dat ze door Maarten de Niet Gzn, de toenmalige burgemeester, na persoonlijke inspectie direct zijn gesloten. Of het echt waar is…?
Hoe dan ook hoop ik dat de kermis nog vele malen in Wageningen te gast zal zijn. Al is de sfeer dan wat veranderd, het blijft voor mij een mooi gebeuren. Ik herinner me, dat we vroeger de kermislui hielpen met de opbouw van de kermis. Dat vond je stoer en je kon er bijvoorbeeld een vrijkaartje voor de Rups of botsautootjes mee verdienen. Die romantiek is weg, tegenwoordig doen de kermismensen het zelf. Maar als voor de exploitanten de standplaatsen redelijk betaalbaar zijn, dan blijft er voor de plaatselijke Wageningse jeugd een leuk tijdverdrijf bestaan. Wageningen zonder kermis…ik moet er niet aan denken.