Klaas de Vries

Klaas de Vries – Amsterdammer en Wageningen

Laat ik het nou eens niet over het coronavirus hebben. Je wordt er de hele dag al mee doodgegooid. Ik wil het hebben over Amsterdammers. ‘Ken je lache!’

De gemiddelde Amsterdammer, zegt men, is bijdehand en arrogant.
Meestal moet ik om dat bijdehante en arrogante soort Amsterdammers vreselijk lachen. Want ze staan ook bekend om hun humor.

De Humor:
Een Wageninger kocht ooit op het centraal station in Amsterdam een Telegraaf.  Op de vraag wat die krant kostte zei de bijdehante Amsterdamse krantenboer:’ 6 Gulden, meneer’. Waarop de Wageninger zei: ‘Zes gulden? Op de krant staat 2 gulden 95’.
Waarop de Amsterdamse humorist zei: ‘Ach, meneer, je moet niet alles geloven wat in de Telegraaf staat’.

Dan de arrogantie.
Soms tref je zo’n arrogante Amsterdammer in Wageningen. Vanwege zijn werk of gewoon als toerist een dagje in onze stad.

De Amsterdammer:  ‘Wageningen een stad?  Belachelijk: ze hebben hier wel een Stationsstraat maar niet eens een station’.
Daarop zei de Wageninger, een tikkeltje gepikeerd door de hautaine houding van de Amsterdammer: ‘ Amsterdam heeft een Kalverstraat  zonder Kalveren en achter de zeedijk zwemmen geen zeevissen en geen zeehonden. Zo te horen wel kwallen’.

Verder snoerde hij hem de mond met het feit dat Wageningen Stadsrechten kreeg in1263 en Amsterdam pas rond 1300. Of nou in 1301 was of in 1306 daar verschillen de meningen over.

‘Maar’, vervolgde de Wageninger, ‘Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als ze niet opschepperig ging knoeien met haar eigen geschiedenis. Amsterdammers vieren dat hun stad stadsrechten kreeg in 1275. Dus ‘Amsterdam 700 jaar stadsrechten’ werd uitgebreid gevierd in 1975.

Dat is in de eerste plaats altijd nog 12 jaar later dan Wageningen.
Maar in 1275 kreeg Amsterdam helemaal geen stadsrechten maar een tolprivilege van Floris de Vijfde. Stadsrechten kreeg Amsterdam, zoals ik al zei, pas rond 1300’.

Daarna begon de Amsterdammer de boel af te leiden, vertelde dat Wageningen maar een paar schamele amateurvoetbalclubjes heeft en Amsterdam het grote Ajax.
Dat had de Amsterdammer nou niet moeten zeggen. De Wageninger deelde de finale knokout uit door de Amsterdammer er attent op te maken dat de enige keer dat FC Wageningen en Ajax elkaar in de eredivisie ontmoet hebben in ‘De Meer’ was, in het hol van zijn grote leeuw was, op 30 augustus 1980. En nou komt het: FC Wageningen won die wedstrijd met 4-2. Twee doelpunten van Gerdo Hazelhekke en twee goals van Rob Mc Donald.

De Amsterdammer had na deze voltreffer geen praatjes meer. Hij taaide af omdat hij plotseling nodig naar het station moest dat Wageningen niet heeft.