Klaas de Vries

Klaas de Vries – De vooruitgang

Volgende week (27 augustus) beginnen de scholen weer in onze regio. Zo langzamerhand stroomt Wageningen weer vol met bekenden, die terugkomen van hun vakantie.
Bij hun terugkomst krijgen ze van ons, thuisblijvers, meestal een variant te horen op een verhaal van Hildebrand – pseudoniem van Nicolaas Beets – uit de Camera Obscura met de veelzeggende ondertitel: ‘Hoe warm het was en hoe ver’. Alleen de spelling en de stijl doen denken aan lang vervlogen tijden. “Het was een brandheete vrijdagachtermiddag in zekere hollandsche stad; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen op het dak gaapten, ’t welk, op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich voor kan stellen. De zon scheen vinnig in de straten; en glinsterde op de droge poeierig geworden keien. In de straten die tegen het zuiden liepen en dus geen schaduwkant hadden, bracht zij de voorbijgangers letterlijk tot wanhoop”.
Tot zover een citaat van de twee openingszinnen van een verhaal uit de Camera Obscura, eerste druk 1839.
Het is meer dan frappant, dat wij dit verhaal in bijna letterlijk dezelfde bewoordingen hebben verteld aan familieleden, die wij de afgelopen week, met hun koffers, afhaalden van het station van Ede- Wageningen.
Wat Hildebrand over die hete zomerdag beslist niet kon verhalen, was het eeuwig terugkerend verhaal, dat de vakantiegangers ons vertelden over hun reis op zondag 12 augustus. Tot Utrecht ging alles voortreffelijk, totdat ze daar, met hun kinderen en hun zware koffers, door de NS in de problemen verzeilden. Na Utrecht moesten al die stromen vakantiegangers, met meestal al een uiterst vermoeiende urenlange reis achter de rug, zeulend met hun spullen, overstappen in bussen, die hen, met de nodige omwegen, naar het station van bestemming bracht. Het weer was de afgelopen zomer, na 179 jaar, een kopie van 1839. Ik ben bang dat in het jaar 2197 (als er dan nog treinen bestaan) het verhaal over storingen bij de NS (dit keer onderhoud aan de lijn Utrecht – Ede-Wageningen) nog steeds een kopie zullen zijn van 2018.
Soms is vooruitgang met geen woorden te beschrijven.