Klaas de Vries

Klaas de Vries – NEP

.

Klaas de Vries

Sinds Donald Trump met zijn nepnieuws kwam, is iedereen in de war: wat is echt en wat is nep? Met auto’s die uit Nepal komen en NEP hebben staan op hun nummerbord heb je een grote kans, dat die geen nep, maar echt zijn. Alle andere nep is niet echt, is bedrog, is fake, is een leugen.
Eigenlijk is nep niks nieuws. Omdat veel nep van Trump zo klaar als een klontje nep is, heeft hij daarmee het nepnieuws nieuw leven ingeblazen. De Russen zijn trouwens ook zeer bedreven in het produceren van nepnieuws. Maar wie niet?
Sinds jaar en dag wordt nep al door de reclame uitermate slinks toegepast.
Drank, waar 1% van een vrucht in zit, noemt men vruchtensap en zo kun je een ellenlange lijst maken van etiketten met nepinformatie.
Nep betekent ook kunst. Nepleer is kunstleer. Nepparels zijn kunstparels en doublé is schijngoud, is nepgoud. Op de wallen kun je nepliefde kopen, maar die niet met nepgeld betalen, want dan krijg je echte bonje.
Nieuw lijkt dat in deze tijd ook de politiek en de kranten met nepinformatie komen. Sommige sensatiekranten doen dat al sinds het begin van de boekdrukkunst. In de politiek werd het, zo blijkt uit vele onthullingen, vroeger ook vaker gedaan dan bij het grote publiek bekend was.
Wat geloof je wel en wat geloof je niet? Dat is voor iedereen verschillend. Complotdenkers geloven eerder in complotten en sensatiedenkers geloven veelal in sensatie.
Als je naïef en goedgelovig bent zul je eerder geloven dat nepnieuws geen nep is.
Wat is de waarheid? Daarover is in het verleden veel gezegd in spreuken, citaten, gezegdes en wijsheden. Eén van de beste vind ik: ‘In een oorlog is de eerste, die sneuvelt, de waarheid’. Maar heel goed is ook, van de Griekse wijsgeer Aristoteles:’Het enige wat je met liegen bereikt, is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt’.
Liegen is nog ouder dan de weg naar Rome, maar is uitermate vermoeiend, want je moet, om niet door de mand te vallen, altijd onthouden wat je tegen wie gelogen hebt. Of zo als Mark Twain het verwoordde: ‘Als je de waarheid vertelt, hoef je niets te onthouden’. Van Multatuli is: ‘Twee halve waarheden maken geen hele waarheid’.
Het laatste ‘nieuws’ is, dat Marilyn Monroe op 5 augustus 1962 geen zelfmoord pleegde, maar vermoord is. Door wie?
Zal mij worst wezen, maar een smakelijk hapje voor complotdenkers en sensatiezoekers.