Klaas de Vries

 Voorjaar 2018

Klaas de Vries

Dit jaar waren ze laat. Meestal bloeit  de eerste van de vier kleuren volop in februari, heel soms begin maart.  Dit jaar begonnen ze pas weken later te bloeien: eind maart. Waarschijnlijk omdat we voor die tijd af en toe een gevoelstemperatuur hadden van min 15 graden Celsius.

Bij mij bloeit elk jaar als eerste de wit-rode, daarna de rode gevolgd door de witte met lichtrode randjes en tenslotte de smetteloos witte.
Ik bedoel natuurlijk de Japanse roos of bij sommigen beter bekend als de Camelia. De mooiste vind ik de rode. Als die bloem dan ook nog in het haar zit van een vrouw die in de zon zit, kan voor mij het voorjaar niet meer stuk.

Door zo’n zonnig schouwspel zegt iets in mijn bloed dat ik de tuinslangen weer aan moet sluiten om met de hoge drukspuit de groene aanslag op de tegels en op de schuurmuur te lijf moet gaan. Natuurlijk zullen psychologen dit verklaren als een freudiaanse  actie van een man op leeftijd.

Als dat zo is dan ben ik daarmee graag in het gezelschap van Giuseppe Verdi die,  naar het boek ‘La dame aux camélias’ van Alexander Dumas zoon, in de opera ‘La Traviata’ de hoofdrolspeelster Violetta ook een symbolische rode camelia in het haar laat dragen.

Afgelopen week hoorde ik van een buurtgenoot dat hij de piepers al gepoot had en verwacht dat hij binnen 3 maanden kan gaan rooien.

Ik houd me niet bezig met piepers in mijn tuin maar met bloemen en kruiden.  Soms ook met tomaten  (wat familie is van de pieper). Met het planten in de volle grond is het beter te wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn. Meestal kan ik me niet zo lang inhouden, ondanks de oude volkswijsheden:

‘Voor de ijsheiligen bloempotten buiten
Dan kan je naar de bloemen fluiten’

‘Pancraas, Servaas, Bonifaas
Brengen sneeuw en ijs helaas’

Dit jaar vallen de ijsheiligen op vrijdag 11 mei tot en met maandag 14 mei. De vier ijsheiligen vieren op die data dan hun naamdagen, respectievelijk:  Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius (13 mei)  en Sint Bonifatius (14 mei).  Tot half mei kan de nachtvorst de knoppen ‘naar de knoppen helpen’.

Ik vraag mij af, nu de temperatuur door milieuvervuiling aan het stijgen is, of de ijsheiligen op hun naamdagen nog wel ijsheiligen zijn.

Er moeten genoeg meteorologen in Wageningen zijn die daar vast wel een antwoord op hebben.  Of moet ik met die vraag bij de pastoor zijn?

Of bij God en de mulder die in het leven de beslissingen nemen, volgens Adriaan Brouwer in het gelijknamig boek van Felix Timmermans?