Klaas de Vries

Klaas de Vries – Komkommertijd

Het begrip komkommertijd kwam al voor in het jaar 1700. Er zijn meerdere verklaringen. Eén daarvan komt uit Engeland. Cucumber-time schijnt een kreet te zijn geweest van de Engelse kleermakers, die in de zomermaanden weinig handel hadden, omdat de adel, hun voornaamste inkomensbron, met vakantie ging in augustus. De tijd, dat de komkommers rijp zijn.
Deze column gaat over de komkommertijd van 2018. In het schooljaar 2017-2018 hebben de leerkrachten van de basisschollen diverse keren gestaakt. Als we het hebben over onderwijzers, onderwijzeressen, meesters, juffrouwen van de basisscholen, dan spreekt men vaak van leerkracht. Vreemd, waarom heet iemand, die zijn werkkracht besteedt aan het onderwijs, een leerkracht? Waarom heet iemand, die in de wasserij werkt, geen waskracht? Iemand, die in een stomerij werkt, geen stoomkracht? Waarom heet iemand, die op de pont werkt, geen veerkracht? Waarom heet een ezel geen draagkracht of dommekracht, een scheepsbouwer geen werfkracht, een verkoopster geen koopkracht, een arts geen heelkracht, een ijzervlechter geen spierkracht, maar militairen wel strijdkrachten?
Dit soort beschouwingen zijn typisch voor de komkommertijd. Als de politiek met reces is en veel werknemers met vakantie zijn, ga je flauwekul verzinnen om toch de krant, of in dit geval, de column vol te krijgen.
Hebt u het idee, dat u dit soort grappen al vaker van mij gelezen hebt in de komkommertijd? Dat klopt. Waarom? Omdat het ook nu komkommertijd is!