RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.
Klaas de Vries :

Wetenschap

 

Ooit, in een ver verleden, ben ik opgeleid tot wetenschapper. Ook had het maar een haartje gescheeld of ik was in dat verre verleden ook wetenschapper geworden.

Het contract om te promoveren in de voeding had ik al in huis.

Nee, niet in de humane voeding maar in de diervoeding. Vooral de fysiologie van de voeding van dieren had mijn belangstelling. Maar door een of andere kronkel in mijn hersenen en in een vlaag van verstandsverbijstering heb ik op het laatste moment dat contract niet ondertekend.

Ik besloot heel iets anders te gaan doen: de kleinkunst. Aanleiding was dat kort daarvoor ik, met vrouw en vrienden, een cabaretgroep geformeerd had en daarvoor een programma had geschreven dat in de landelijke kranten, de NRC, het Handelsblad, Trouw en het Parool, goede tot zeer goede recensies had gekregen.

Waarom zou ik dat vak niet een paar jaar uit gaan oefenen? Elke avond bloemen op het toneel en de voedingswetenschap kon wel even wachten. Dacht ik. Maar van het een kwam het andere. Voor ik het wist presenteerde ik televisieprogramma’s en was ik bijna dertig jaar aan de omroep verbonden als programmaleider/programmamaker.

Nooit meer aan voedingswetenschappen gedacht? O ja, soms. Vooral wanneer ik in de praktijk simpele voedingsproblemen zag. Voorbeeld?

De laatste jaren ben ik liefhebber van een croissantje bij het ontbijt. Heerlijk, vooral de bruine.    Maar iedere keer erger ik mij er weer aan dat je verse croissantjes zo voorzichtig moet eten.      Anders wordt het een smeerboel van kruimels. Vooral als ik straks ouder wordt en trillende handen krijg – foei meneer De Vries – lijkt dat het einde van een lekker bruin croissantje bij mijn ontbijt.                                                                                                            

Is er nooit iemand op het idee gekomen om niet-kruimelende croissantjes te ontwikkelen?

Is er geen student humane voeding die daar op wil promoveren? Daarbij misschien wel in aanmerking kan komen voor de alternatieve Ignobelprijs!

Kijk, dat soort simpele voedingsideeën heb ik soms. Een frisse kijk op simpele problemen?        Of begint in de verte de aftakeling zich al in mij te roeren? 

E-mailen
Bellen