RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.
Klaas de Vries :

Burgemeester van Wageningen (2)

 

‘Stop de persen!’ Als onderbreking van mijn serie over ‘Voetbal en corona’ tussendoor een actualiteit.

 

Toen ik hoorde dat de nieuwe burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen heet dacht ik: ‘verdomd, eindelijk na meer dan vijf eeuwen een vrouw. Heeft mijn gedicht van 9 weken geleden op de kabelkrant  en website toch effect gehad bij de gemeenteraad’.

Maar helaas, mijn dochter kan wel Floor heten maar er zijn ook mannen met die naam.  Floor Vermeulen blijkt een man te zijn.Is onze gemeenteraad conservatiever dan ik gedacht had want je maakt mij niet wijs dat er onder de 47 sollicitanten geen geschikte vrouw zat.

Dat mijn veronderstelling over het conservatisme van de gemeenteraad juist is blijkt ook uit het feit dat Floor Vermeulen lid is van de niet meest progressieve politieke partij van ons land: de VVD.

Ook het culturele niveau van onze politieke vertegenwoordigers in de raad heb ik overschat want poëzie schijnt voor hen van nul en generlei waarde te zijn.

In de krant las ik dat de voorzitter van de vertrouwenscommissie die de sollicitatieprocedure afhandelde, Rien Bor, dat Floor Vermeulen een krachtig bestuurder is met een groot landelijk netwerk.

Als hij daarbij ook nog ambitieus is zal hij, net als zijn voorganger Alexander Pechtold, wel snel naar Den Haag verdwijnen want daar zit de VVD te springen om een krachtig bestuurder.

De kans is dus groot dat onze gemeenteraad binnen niet al te lange tijd een tweede kans krijgt om een vrouw te kiezen. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Wie zei dat ook al weer?

Soms zijn voetballers zo dom nog niet. 

Voetbal en corona (6)

 

Hoera, we mogen eind april weer naar het voetbalstadion. Hoera?                                              Een voordeel van corona-lege voetbalstadions was dat er geen discriminerende geluiden meer van de tribunes konden klinken als een zwarte speler aan de bal was.                            

Hoe dat vroeger was? Ik herinner me dat in 1957 één van de eerste zwarte speler in ons land kwam voetballen bij Heracles: de Zuid-Afrikaan Steve Mokone. Hij was een sensatie in Almelo en kreeg de bijnaam De Zwarte Meteoor.

In de eerste wedstrijd scoorde hij gelijk twee keer en aan het eind van het seizoen werd Heracles door hem kampioen van de Tweede Divisie. Na een jaar vertrok hij weer wegens een meningsverschil over zijn salaris. Later speelde hij nog voor Barcelona. Toch is er in Almelo tot zijn overlijden in 2015 altijd een warme band met hem gebleven.

Een paar jaar later, in 1960, was Elinkwijkspeler Humphrey Mijnals de eerste Surinamer die in het Nederlands-elftal speelde. Tot op de dag van vandaag is zijn beroemde verdedigende omhaal tegen de Bulgaren nog altijd een zeer gewaardeerde klassieker.

In Wageningen heb ik goede herinneringen aan de eerste speler met een emigratieachtergrond zoals allochtonen van toen nu heten. Het zal zo’n 50 of 60 jaar geleden zijn dat hij zich kwam melden bij SKV en een vaste stek kreeg in een lager elftal. Zijn naam? Dogan! Sommige oud-spelers van zijn team spreken nu nog altijd met weemoed over hem. Jaren geleden maakte ik het volgende voetbalvers over hem:                                                                                                             

Dogan

Wat zou er toch van Dogan zijn geworden

Hij was bij ons de eerste allochtoon

Dat hij wat krom sprak was niet ongewoon

Dat deed ook Doekele uit Haskerhorne

Na drie jaar was hij plotseling verdwenen

Hij had bij Arapkir een bruid gezocht

En vond een geitenhoedster op zijn tocht

Die bij hem wonen ging, zes hoog in Rhenen

Na achttien jaar is hij voorgoed vertrokken

Hij stak zijn ‘oprotpremie’ in een stal

Met een stuk grond vol vijgen en Dalal

Die hoedde daar de geiten en de bokken

Wat zou er toch van Dogan zijn geworden

Wanneer je ooit eens komt in Arapkir

Doe hem de groeten dan van ‘elftal vier’

En ook van Doekele uit Haskerhorne

(wordt vervolgd)                                     

E-mailen
Bellen