RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.
Klaas de Vries :

Naïef?

 

Toen ik in de jaren zeventig een satirisch lied schreef over het belachelijke afbeulen van piepjonge turnmeisjes om ze klaar te stomen voor de 0lympische spelen, werd dat door de smalende, rechtse bestuurders afgedaan als naïeve gepreek van een dogmatische dominee van de ‘linkse kerk’.

 

Toen onlangs oud-turnsters en een trainer eindelijk de deksel van deze beerput durfden te trekken was ‘Leiden in last’. Trainers werden ontslagen en turnsters moesten zonder hun ‘vertrouwde’ trainers straks naar de olympische spelen. Over naïef gesproken!

 

Toen ik 40 jaar geleden t.b.v. een internationaal milieucongres voor Frans Halsema een lied schreef over de ontbossing van het regenwoud, over het verdwijnen van de longen van onze Aarde, werd dat ook dat  een beetje smalend afgedaan als naïef gepreek van een dogmatische dominee van de linkse kerk. Alleen Willen Duys sprak in zijn radioprogramma ‘MuziekMozaiek’ van een belangrijk stuk.

 

Wie moesten na 40 jaar erkennen dat het inderdaad een belangrijk stuk was en geen links, naïef gepreek?  En wie nemen nu ineens radicale punten in hun partijprogramma over van de linkse kerk?

 

Voor de Wageningse folkgroep ‘Folkcorn’ schreef ik ruim 7 jaar geleden in het lied ‘Romance Vadense’ dat een rivier voor een stad , als Wageningen, niet alleen een romance voor geliefden is om daar op een pier wat te zitten mijmeren. Want niet alleen in de jaren negentig, maar ook al eeuwen, geleden is gebleken dat een rivier ook een dodelijke vampier is. Tekst van één van de coupletten:

 

De rivier:                                                                                                                                          Een vampier, onverhoeds een bloeddorstig duivelskind

De rivier blaast en giert, najaarsstormen, schimmenrijk

De rivier raast en tiert, beukt verongelijkt de dijk

 

Nu spreekt men dat de overstromingen in Limburg, België en Duitsland totaal onverwachts kwamen.Wie hebben al die jaren rechtse poep in hun ogen gehad?

 

Misschien dat Folkcorn in het Torckpark deze zomer, wanneer ze weer uitgenodigd worden om deel te nemen aan de ‘Cultuur Zomer’, dit actueel geworden lied in z’n geheel kunnen zingen. De beide liederen voor Frans Halsema zijn op internet/You tube te horen onder de titels ‘Save the forrest’ en ‘A brand new world’.

 

Conclusie: Den Haag kan niet zeggen dat ik ze door de jaren heen niet gewaarschuwd heb.

De laatste 12 jaar heeft Rutte als minister-president zich niet beziggehouden met het dempen van allerlei putten maar met zijn beroemde glimlach allerlei kalveren laten verdrinken.

Hij moet dus niet verbaasd zijn als er de komende tijd nog heel vaak heel veel tractoren op het Malieveld zullen staan. 

E-mailen
Bellen