RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.Klaas de Vries :

Mondkapjes? 

 

 

Na een lange, verwarrende en elkaar tegensprekende discussie over mondkapjes: ja/nee/misschien een beetje/ hier wel/daar niet/vraag ik mij het volgende af.

 

Waarom dragen chirurgen in het ziekenhuis in de operatiekamer sinds mensenheugenis, al ver voor de coronacrisis, altijd mondkapjes?

 

Het antwoord op wikipedia: ‘Het masker beschermt de patiënt tegen micro-organismen afkomstig van de zorgverlener, en omgekeerd de zorgverlener tegen vloeistofspatten zoals bloed afkomstig van de patiënt’.

 

Duits: Mund-Nasen-Maske ist ein Medizinproduct um eine Übertragung von Krankheitserregern durch Sekrettröpfchen auf andere zu reduzieren (Fremdschutz).

 

Waarom dragen de professional en de klusser bij veel werkzaamheden, zoals schuren en verven, mondkapjes?

 

Het antwoord op internet: ‘Mondbescherming zorgt ervoor dat je luchtwegen beschermd worden tegen schadelijke stoffen die vrij komen tijdens het verven of tijdens het klussen.Je kan hier denken aan schadelijke dampen van de verf of fijn stof dat vrij komt tijdens het schuren’.

 

Wat zegt het woordenboek van Van Dale over mondkapjes?

 

De dikke Van Dale: ‘Mondkapje het. Kapje met filter, voor de mond gedragen, tegen besmetting, vervuilde lucht e.d.’.

 

Waarom is in de meeste buitenlanden de laatste maanden het dragen van mondkapjes op straat/ in openbare gelegenheden/ verplicht?

 

Antwoord in de pers en van Maurice de Hond: ‘Als bescherming tegen het coronavirus’.

 

Stonden in heel Nederland bij de verschillende opleidingen van virologen de wikipedia, het internet en de dikke Van Dale op de index of moeten na de coronacrisis deze informatiebronnen geheel of gedeeltelijk herschreven worden?                                                               

 

Of…..staat volgens veel buitenlandse collega-virologen het RIVM voor:                  Ridicule Ideeën Voor Mondkapjes: Ja/nee/misschien een beetje/hier wel/daar niet/?

 

Wat nu te doen? Laat ik, voor de zekerheid, toch maar een paar dozen mondkapjes kopen. Als ze niet tegen de corona nodig zijn kan ik ze altijd nog gebruiken bij het verven en het schuren.