RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.


Sander van Veldhuizen :


Ramvol

 

Veenendaal, toch al niet de slimste gemeente op het gebied van woonbeleid, bereikte deze week een nieuw dieptepunt in stompzinnigheid. Of hoogtepunt, het is maar net hoe u het bekijkt. Omdat het dorp na jaren en jaren van doorbouwen echt helemaal ramvol zit, zowel met mensen als met auto’s, begint nu zelfs de wethouder iets te roepen. Dat gaat dan geloof ik over een futuristische Star Wars Metro die u energieneutraal door het dorp zoeft. Maar ik doel vooral op de ‘ferme’ ingreep die de wethouder gaat doen om ‘te voorkomen dat Veenendaal dichtslibt met auto’s’. Voorkomen? Dat is allang gebeurd! Maar goed, deze beste man heeft aan de gemeenteraad voorgelegd dat het aantal parkeerplaatsen per woning omlaag moet. Goed zo! Dat zal ze leren, die vermaledijde autobezitters! Het lijkt wel of ik het gemeentenieuws van Wageningen zit te lezen.

 

Waarom toch dit stukje over Veenendaal? Omdat hier wat te leren valt. Zoals hier in Wageningen de WUR uiteindelijk de grootste vinger in de pap heeft als het gaat om megabeslissingen die alle Wageningers raken, zoals het nu doorgedramde plan van de Nijenoord, is dat in Veenendaal Het Geld. Ondernemers, vastgoedgajes en makelaars pakken elke vrijgekomen of vrij te komen vierkante meter om er direct een pand op te zetten. Het liefst appartementen; nog meer mensen op een hok. En maar verbaasd kijken dat je ’s morgens je wijk, laat staan het dorp, niet uit komt, en ’s avonds bedroefd in de file staat, hemelsbreed driehonderd meter van je huis. En Het Geld, het komt deze kant uit. De vlucht uit het westen maakt dat woningen in onze regio zo’n vijf minuten te koop staan en vervolgens dik boven de vraagprijs worden gegund aan harde werkers uit Woerden, IJsselstein of Oudewater.

 

De verkiezingen komen eraan. Ik ben benieuwd welke partij de moed heeft om uit te spreken dat Wageningen vol is, autopesten niet helpt, bijbouwen Wageningen vernielt, de WUR niet meer moet groeien en dat woningen die vrij komen naar Wageningers moeten gaan. Net als vroeger, met een woonvergunning. Wageningen is nog net niet ramvol. Laten we dat zo houden. 

E-mailen
Bellen