RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.


Sander van Veldhuizen :


Voorbeeld :

Het is begin jaren zeventig en de boot van mijn ouders ligt in een mooie thuishaven bij Kampen. Een paradijsje, met aangrenzend een camping en op het midden van het terrein het kloppend hart van het hele gebeuren: De Kantine. Daar kocht je een fles Butagas, konden we flipperen, werden er vliegerwedstrijden georganiseerd en dronken de ouders een glaasje aan de bar of op het terras terwijl wij ergens lekker aan het spelen waren.

 

Op een zaterdagmiddag komt er een zigeunerachtige vrouw de kantine binnen en vraagt aan de uitbater of ze haar handel mag proberen te verkopen. Een noviteit, maar het mag, en even later ligt het biljart vol met badlakens, theedoeken, matjes en aanverwante nering. De geschokte – blanke – bezoekers kijken of Ghandi zelf is binnengelopen om op zijn kleedje te gaan zitten spinnewielen. Vervolgens wordt er wat lacherig gedaan en worden de eerste botte grappen uitgewisseld. Mijn vader kijkt dat zo eens even aan en stapt vervolgens zwijgend van zijn barkruk. Hij loopt naar de zigeunermevrouw toe en koopt zonder omhaal een stapel spullen ter waarde van honderd (!) gulden. Het wordt doodstil. Nog steeds zwijgend beklimt hij zijn kruk weer en kijkt de rest van het volk vorsend aan. Zo klein als ik was voelde ik de kracht van die blik, en die zal ik dan ook nooit vergeten, daar kunnen geen woorden tegenop. En ja hoor, één voor één staan de mensen beschaamd op, pakken hun portemonnee, en een half uur later is de zigeunermevrouw volledig uitverkocht.

 

Ik leerde hier denk ik de eerste levensles van mijn vader: “Leef en laat leven.”. Oftewel; gun mensen hun handel. Let op; dit is iets anders dan liefdadigheid, of medelijden. Dit verhaal speelt zo’n veertig jaar geleden, maar we kunnen er nog steeds een voorbeeld aan nemen. Altijd, maar vooral in deze tijd.

 

En, waar geeft u de laatste tijd uw geld uit?