RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.


Sander van Veldhuizen :


Borrelen :

“Doe maar rustig aan, we gaan eerst even gezellig borrelen!”. Deze zin sprak mijn vader vaak uit richting mijn moeder in de keuken of de ober in het restaurant. Het is een van de eerste teksten die ik me kan herinneren uit mijn jeugd, en dus is het ‘gezellig borrelen’ er bij mij letterlijk met de paplepel (of borrelglas) ingegoten. Ik mag dus net als mijn vader graag gezellig borrelen, in het weekend en op vakantie, voordat er gegeten wordt. Goed opgevoed dus.

 

Het borrelen wordt de borrelaar echter steeds lastiger gemaakt. Mijn generatie en de generaties daarvoor zijn grootgebracht aan de borreltafel en de tapkast, en de dorpen en steden puilden uit van de kroegen. Maar de echte borrelaars verdwijnen en worden vervangen door sapjesdrinkers die zich na twee slokken op hun vegaburger storten. Ook de jeugd en studenten van nu halen hun neus op voor het ‘heilig borreluur’ (dixit Simon Carmiggelt). Gezellig bijpraten onder het genot van een drankje in de kroeg hoeft namelijk niet meer; iedereen is via social media al volledig op de hoogte van al het wel en wee van alles en iedereen. Resultaat? Het aantal kroegen daalt drastisch en de uitbaters moeten alles uit de kast halen om het volk de kroeg in te krijgen. Het volk moet namelijk vermaakt worden, zichzelf vermaken lukt niet meer.

 

Zelfs in het heerlijke Oostenrijk, waar ik jaarlijks te vinden ben om even lekker te skiën, te eten en natuurlijk te borrelen, wordt het vinden van een fatsoenlijke stube steeds lastiger. Op de sites van de hotels staan natuurlijk gezellige foto’s van rondborstige bardames in dirndl, onder een twee eeuwen oud eiken plafond, geflankeerd door geweien en tinnen lepels aan de muur en verwarmd door een knapperend haardvuur. Maar de hotelbars zijn vervangen door lopende buffetten, en het haardvuur is verdwenen. Naast het skiën is de sport het zoeken van een goed hotel met dito hotelbar geworden.

 

Nou hoort het zoeken van een mooie kroeg of gezellige stube ook bij het borrelen, want ook hier gaat het niet alleen om de bestemming, ook om de reis.