RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.


Sander van Veldhuizen :

Idioten

“Stelt niks voor!” is de tekst die je in je leven meer dan je wilt te horen krijgt. Dan gaat het over zaken die je nog niet kunt of nog niet hebt gedaan. Je rijbewijs halen, voor het eerst alleen kamperen in Frankrijk, je eerste zwarte piste, je eerste doe-het-zelf-klus en ga zo maar door. Vaak goed bedoeld overigens. Men wil je vooral het idee geven dat je het kan. Voor mij werkt zo’n goed bedoeld ‘adviesje’ averechts. Want dat wat niks voorstelt kost toch over het algemeen veel moeite, oefenen, trainen, leren en jezelf overwinnen om het gedaan te krijgen. Dan lijkt het stelt-niks-voor toch vooral op valse bescheidenheid.

 

Ook watersporters smijten ongevraagd met stelt-niks-voor-advies. Zo heb ik zeilen geleerd als kind, en ik vond het superspannend. Het water, de wind, de vreemde manoeuvres, geweldig! Eerst onder begeleiding, dan alleen, dan van een kleine plas naar een groot meer, vervolgens een steeds grotere zeilboot, binnenwater wordt IJsselmeer en uiteindelijk zelfs de Waddenzee. Die hebben we deze zomer voor het eerst bevaren. Uiteraard op een stelt-niks-voor-advies van een gezellige havenbuurman. De Waddenzee is echter een immense plas water, die je op tij en stroming moet varen en zelfs bij een bescheiden windkracht drie een imposante uitdaging vormt. En dat stelt zeker wat voor! In mijn sportschool hangt een charmant motto: “Het wordt nooit makkelijker, je wordt alleen maar beter!”, en dat lijkt mij een mooier advies voor nieuwe uitdagingen. 

 

Over uitdagingen gesproken; de krant van vanochtend staat vol verhalen over idioten die deze zomer de camping in Zuid Europa hebben verwisseld voor ons eigen waterland. Geen idee van het gevaar en de regels, en zeker geen enkel respect voor het natuurfenomeen water. Alles wat drijft is erin geknikkerd; gas erop en gaan! Vanzelfsprekend krijgt iedereen, tot de politie aan toe, een grote bek als je ze aanspreekt op hun belachelijke en gevaarlijke gedrag.

 

Ga volgend jaar lekker bergbeklimmen mensen! Echt waar, stelt niks voor!