RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door RTV Rijnstreek
3 februari 2024 10:49


Het Markante Levensverhaal van Aloys Canters: Een Legende in Wageningen
Foto: Het Markante Levensverhaal van Aloys Canters: Een Legende in Wageningen

- "Wie in Wageningen kent hem niet! Aloys (‘Lowie’) Canters en de stad Wageningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij woonde eerst bij Onderstal de schoenmaker aan de Veerstraat. Hij verkocht allerlei artikelen op diverse feestjes en partijen. In 1959 opende hij zijn winkel “Het Masker” voor feestartikelen, speelgoed en carnavalskleding aan de Herenstraat 47. Ook voor vuurwerk kon men trouwens altijd bij Het Masker terecht. Daarna verhuisde hij naar de Schoolstraat, later naar de Vijzelstraat waar zijn winkel een begrip werd in de stad. Oudejaarsdag 1999 was de laatste verkoopdag en ging Aloys met pensioen.

Naast zijn succesvolle winkel heeft Aloys Canters ook op andere manieren zijn stempel gedrukt op Wageningen. Hij reed met zijn geluidswagen door de stad en deelde de laatste nieuwtjes en aankondigingen van aankomende voorstellingen. Maar wat Aloys Canters echt bijzonder maakte, was zijn passie voor het vastleggen van Wageningen op beeld. Hij maakte duizenden foto's van gebouwen, wijken en het stadsleven. Decennialang produceerde hij ook video's van belangrijke gebeurtenissen, waarbij zijn 'Canters TV' een prominente plek innam in de geschiedenis van de lokale omroep.

De filmopnames van Canters TV werden zo gewaardeerd dat het museum besloot om de Opkamer in te richten als filmzaal. De bedoeling was het gehele oeuvre van Aloys Canters te vertonen, maar tijdens de voorbereiding raakte de tentoonstellingscommissie onder de indruk van zowel zijn filmwerk als zijn fotografie. Het museum heeft deze bescheiden tentoonstelling samengesteld als eerbetoon aan een betrokken burger met een groot hart voor de stad.

Meneer Canters, zoals oud-burgemeester Geert van Rumund hem noemt, is niet alleen bekend vanwege zijn creatieve uitingen, maar ook vanwege zijn inzet voor het behoud van oude gebouwen en wijken, het leefbaar maken van de binnenstad, het herstellen van erfgoed en zijn betrokkenheid bij herdenkings- en vrijheidsvieringen. Zijn bijdragen aan het welzijn van de stad gaan verder dan zijn winkel en media-uitingen. Canters liet bijvoorbeeld op eigen initiatief een prachtige herdenkingsvlag in een oplage van 5000 stuks maken, waarvan een exemplaar te bewonderen is in deze expositie.

Deze expositie, samengesteld door de tentoonstellingscommissie van Museum De Casteelse Poort, geeft niet alleen een inkijkje in het artistieke werk van Aloys Canters maar toont ook zijn persoonlijke leven en zijn impact op de stad Wageningen. De foto's en films zijn met dank aan onder andere de familie Canters, Jan Elsenaar, Hans Holleman, Beeldbank Wageningen, Gemeentearchief Wageningen en de Historische Vereniging Oud Wageningen.

De video's die worden vertoond, waaronder een 9 minuten durend interview met Aloys Canters uit 2020, een 15 minuten durende productie over Wageningen uit 1991 en een speciaal voor deze expositie gemaakte video in de JJ de Goedezaal, belichten de veelzijdigheid en betekenis van 'Canters TV'. De expositie is te bewonderen in Museum De Casteelse Poort, februari 2024."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Voorst  Wageningen Nieuws 

wageningen geschiedenis voorpagina video werk welzijn museum tentoonstelling expositie 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie