RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Teunis van der Poel, Omroep Gelderland
9 maart 2024 18:03


Vrouw voor het eerst rector magnificus van de Wageningen Universiteit
Foto: Vrouw voor het eerst rector magnificus van de Wageningen Universiteit

- Op de dag dat de Wageningen Universiteit 106 verjaardagkaarsjes uitblaast, heeft de landbouwuniversiteit ook het glazen plafond voor vrouwen doorbroken. Carolien Kroeze is vrijdag op Internationale Vrouwendag geïnstalleerd als rector magnificus. Een unicum in de historie van de Wageningen Universiteit.

"Daarmee zijn we eigenlijk te laat, maar het is goed dat we deze stap nu hebben gezet", stelt haar voorganger Arthur Mol. Het feit dat Kroeze een vrouw is heeft volgens hem geen rol gespeeld bij haar aanstelling. "Zij is een uitmuntende verbinder, iemand die heel goed kan communiceren, goed kan luisteren maar ook beslissingen durft te nemen. Ze woont en werkt in Wageningen, maar heeft ook wereldwijd haar sporen verdiend met haar onderzoek in de milieuwetenschappen."

In onderstaande video zie je de ceremoniële overdracht van de rector magnificus:

Roerige periode

Emeritus rector magnificus Mol blikt terug op een mooie maar roerige periode. "Het is een prachtige tijd geweest, maar ik had negen jaar geleden niet gedacht dat we deze jaren zouden doormaken. Met corona, met een wereld die snel aan het veranderen is. Er is ontzettend veel polarisatie. Steeds meer rectores magnifici komen onder druk te staan."

Het is belangrijk om niet met de wetenschap in de ivoren toren te blijven zitten, maar juist naar buiten te treden.
Emeritus rector magnificus Arthur Mol

Een van zijn speerpunten was om de universiteit toegankelijker te maken voor maatschappij. "Het is belangrijk om niet met de wetenschap in de ivoren toren te blijven zitten, maar juist naar buiten te treden", vertelt Mol. "We werken meer en meer samen met boeren- en natuurorganisaties. Daarnaast vragen we burgers steeds vaker om monitoring te doen over de stand van de natuur. Hoeveel vogels zitten er in de tuin? Hoe staat het met de diversiteit van bloemen en planten?"

Wantrouwen wegnemen

Op die manier wil de Wageningen Universiteit zorgen dat steeds meer mensen de wetenschap accepteren. "Onderzoeken laten zien dat er nog heel veel vertrouwen is in de wetenschap. Maar er zijn ook bewegingen in de samenleving – denk maar aan de coronatijd – die heel erg wantrouwend staan ten opzichte van onderzoeken. Juist door hen te betrekken bij het doen van onderzoek ga je dat wantrouwen tegen."

Volgens Mol heeft 75 tot 80 procent van de mensen heel veel vertrouwen in de wetenschap. "Dat percentage is een stuk hoger wanneer je dat vergelijkt met de overheid of het bedrijfsleven. Daar steken we als wetenschap met kop en schouders bovenuit."

Waarom koos de landbouwuniversiteit 106 jaar geleden voor Wageningen als standplaats?

Twee redenen speelden daarbij volgens Arthur Mol een rol: "In de omgeving van Wageningen heb je verschillende grondsoorten zoals klei, zandgronden, veengronden. Dat is heel goed om verschillende proeven te doen met gewassen onder verschillende omstandigheden."

Maar de tweede reden is volgens Mol minstens zo belangrijk. "Toen gingen vooral boerenzoons en -dochters naar de universiteit. Die konden niet worden blootgesteld aan de verleidingen van de grote stad. Dus Wageningen werd als relatief kleine stad uitgekozen. Daar was het wel veilig om ze te laten studeren. Er waren twee of drie alternatieven maar dat waren grote steden."

'Eng' paradepaardje

Het meest trots is Mol op de oprichting van het instituut ‘One Planet’. Dat is een samenwerkingsverband van de Radboud Universiteit, WUR en IMEC - een groot bedrijf in nano-elektronica. "Daar brengen we de nieuwe micro en nano elektronica samen op het gebied van gezondheid, voeding, milieu- en landbouw. Daar zijn we echt toonaangevend. Daar zitten alle wetenschappelijke doorbraken."

One Planet werkt nu aan een kleine chip die je kan inslikken en vanuit het darmstelsel jouw gezondheid meet. "Deze innovatie is uniek in de wereld", stelt Mol. "Dat geeft ontzettend veel informatie en dus mogelijkheden om op een persoonlijke manier te werken aan ieders gezondheid. Het is natuurlijk ook een eng idee. Dus we kijken heel erg met de bevolking hoe dat wordt geaccepteerd en wat we er wel en niet mee kunnen."

Teleurstelling

Na de Brexit wilde de WUR een groot meteorologisch instituut naar de campus halen. "Daar hebben we heel hard aan gewerkt, maar helaas zijn ze naar Duitsland vertrokken", concludeert Mol. "We hadden hiermee graag een nog grotere topspeler willen worden op het gebied van meteorologie en klimaatverandering. Het is jammer, maar je kan helaas niet alles hebben."

Terug naar de inhoud

Ook na het rectoraatschap is er volgens Mol een leven. "Ik ga als hoogleraar weer milieuwetenschappen doceren aan de faculteit. En tegelijkertijd ga ik een aantal bestuurlijke dingen doen op nationaal en internationaal niveau. Rector magnificus zijn was een hele mooie baan, maar je wordt wel heel erg geleefd. Dus na 9 jaar ben ik weer blij dat ik terugga naar de inhoud."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Best  Wageningen Nieuws 

wageningen voorpagina videoslider 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie