De Nieuwe Ambtsketen
Volgens artikel 83 van de gemeentewet moet de penning van de ambtsketen van zilver zijn, een diameter hebben van minimaal "veertig strepen", en aan de ene zijde het Rijkswapen en aan de andere zijde het gemeentewapen dragen. De oude ketting voldeed niet aan deze eisen, waardoor een nieuwe werd vervaardigd dankzij een anonieme gift van een inwoner van Wageningen.
Deze nieuwe keten werd voor het eerst gebruikt bij de installatie van Burgemeester Mr. J.D. van Ketwich Verschuur op 2 april 1979. De Utrechtse edelsmid Jan Scherjon ontwierp en maakte de ambtsketen van 2 mm dik zilver.
Verplicht Draagmomenten
De burgemeester is verplicht de ambtsketen te dragen tijdens gemeenteraadsvergaderingen, bij ontvangst van hoge functionarissen zoals de Commissaris van de Koning, ministers, of de Koning, evenals tijdens andere plechtigheden en in geval van openbare ordeverstoringen zoals brand, oproer, of samenscholing. Afhankelijk van de context toont de burgemeester het wapen van de gemeente of het rijkswapen.
Een Kijkje in de Geschiedenis
Tekst gaat verder onder foto
De eerste twee tekeningen van Ad Rietveld uit het boekje “Zwerftocht door Wageningen” tonen de volledige ambtsketen met het gemeentewapen en de achterkant van de penning met het rijkswapen. Op een recente foto zien we Burgemeester Floor Vermeulen tijdens de voorbereiding van zijn installatie als burgemeester, waarbij hij de ambtsketen draagt.
Deze ambtsketen symboliseert niet alleen de autoriteit en verantwoordelijkheden van de burgemeester, maar ook een stuk Wageningse geschiedenis.
(Bronnen: Boekje van Ad Rietveld, Wikipedia en Historische Vereniging Oud Wageningen.)
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl
of bel 0317-712084