De festiviteiten begonnen om 09.00 uur op het 5 Mei Plein, waar burgemeester Floor Vermeulen samen met WOII-veteranen de lopers van atletiekvereniging Pallas ’67 en de Invictus Games verwelkomde. De lopers brachten in de nacht van 18 op 19 september het Bevrijdingsvuur van Eindhoven naar Wageningen, een traditie die jaarlijks plaatsvindt. Het vuur wordt oorspronkelijk vanuit Bayeux, Normandië, naar Nederland gebracht en markeert de symbolische verbinding met de bevrijding van het land.
De ceremonie zelf vond plaats bij het historische Hotel de Wereld, een locatie met grote betekenis voor de Nederlandse geschiedenis. Hier werd in 1945 de Duitse capitulatie ondertekend, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Tijdens de ceremonie werd het Bevrijdingsvuur ververst, een ritueel dat dient als eerbetoon aan de bevrijding van Nederland en dat ook als aanloop dient naar de jaarlijkse Bevrijdingsdagvieringen op 5 mei. Het vuur dat tijdens deze plechtigheid is ontstoken, zal in de nacht van 4 op 5 mei 2025 opnieuw worden aangestoken als het 'Vuur van de Vrijheid', waarmee de nationale festiviteiten beginnen.
De ceremonie van 19 september was extra bijzonder, omdat het de aanloop markeert naar 2025, waarin de provincie Gelderland, met Wageningen in het bijzonder, de gastprovincie zal zijn voor de Nationale Viering van 4 en 5 mei. In dat jaar worden tal van activiteiten georganiseerd, waaronder de traditionele 5 mei-lezing.
Na de officiële ceremonie werd er een vrijheidsontbijt gehouden, waarbij WOII-veteranen en scholieren van de Wageningse middelbare school Pantarijn aan tafel gingen. Tijdens dit ontbijt kregen de scholieren de gelegenheid om in gesprek te gaan met de veteranen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze ontmoeting is een jaarlijks terugkerend moment aan het begin van het nieuwe schooljaar, waarbij de leerlingen ook dankbrieven schrijven aan de nog in leven zijnde veteranen, zowel in binnen- als buitenland.
De bijeenkomst liet zien hoe de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend blijft, niet alleen door ceremonies en rituelen, maar ook door de persoonlijke verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt. De betrokkenheid van de jongere generatie, zoals de leerlingen van Pantarijn, is van groot belang om het belang van vrijheid en vrede ook in de toekomst te blijven koesteren.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl
of bel 0317-712084